Неправоспособен водач, шофирал в пияно състояние и с превишена скорост и допуснал произшествие с един загинал, е предаден на съда от Окръжна прокуратура – Ловеч

19 Май 2022 г.

Окръжна прокуратура-Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение и допуснал пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на един човек - престъпление по чл.343, ал. 3, вр. чл.343, ал.1, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Обвинението срещу М.М. е за това, че на 03.08.2021 г. около 18,00 часа на третокласен път в землището на гр. Летница, обл. Ловеч, при управление на лек автомобил „Мерцедес“ нарушил правилата за движение по пътищата – при движение  извън населено място превишил допустимата скорост от 90 км/ч като се движил със 130 км/ч. Вследствие на това допуснал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Д.В., настъпила на 21.08.2021 г. Обвиняемият извършил деянието в пияно състояние (със съдържание на 0,89 промила алкохол в кръвта) и управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност.

М.М., Д.В. и техен познат отишли до с. Крушуна, където пили бира. Когато решили да се прибират обратно, М.М. въпреки че бил употребил алкохол и нямал свидетелство за правоуправление, заявил, че той ще кара колата. При движение с превишена скорост и след изпреварване на друг автомобил, обвиняемият загубил контрол на управлението, при което мерцедесът напуснал пътното платно и се превъртял през таван. Пострадалият при произшествието Д.В. бил приет в болница в тежко състояние и в кома, но въпреки проведеното лечение починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.