Главният прокурор Иван Гешев проведе срещи с главния прокурор и с председателя на Върховния апелативен съд на Република Турция

24 Януари 2022 г.

Днес, 24.01.2022  г., българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, бе приета от главния прокурор на Република Турция Бекир Шахин и от председателя на Върховния апелативен съд на Република Турция г-н Мехмет Акарджа.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря и със своя турски колега г-н Бекир Шахин, по чиято покана се провежда официалното посещение на представители на българската прокуратура в Република Турция. В делегацията са включени още Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура и Сийка Милева, говорител на главния прокурор. От турска страна в официалните срещу участваха г-н Ридван Гюндогду, заместник-главен прокурор, Илкнур Алтънташ – старши прокурор, отговорен за международните отношения, и прокурори от Върховната прокуратура на Република Турция.

В хода на официалните разговори взаимно бе констатирано високото ниво на доверие и доброто сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни. Обсъдени бяха въпроси от двустранен интерес, като бе подчертан приносът на Република Турция и Република България по ограничаване на нелегалната миграция в региона. Двете делегации обсъдиха и други аспекти от правното сътрудничество, сред които противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата срещу тероризма.

Българската делегация разгледа и новата сграда на прокуратурата в гр. Анкара.

В разговора между главния прокурор Иван Гешев и турския главен прокурор г-н Бекир Шахин бе дадена висока оценка на съвместната инициатива по провеждане на Форума на главните прокурори от страните на Балканите, чиято втора среща се проведе през 2021 г. в гр. София.