Присъда за умишлено убийство по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив е потвърдена от ВКС

26 Ноември 2021 г.

Върховният касационен съд потвърди присъда за умишлено убийство спрямо И.А. в размер на 7 години и 10 месеца лишаване от свобода по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Той е признат за виновен за това, че на 25-26 май 2019 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив,  макар непълнолетен – на 15 г., но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил Х.Ю. Деянието е извършено с особена жестокост,  по особено мъчителен начин и по хулигански подбуди. И.А. е признат за виновен и за това, че на същата дата и място, в съучастие с М.А., на 17 г., е отнел от Х.М. чужди движими вещи – мобилен телефон и пари. Съдът е определил едно общо най-тежко наказание на И.А. за двете извършени престъпления в размер на 7 г. и 10 м. лишаване от свобода.

На М.А. е наложено наказание от 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. Той е признат за виновен за отнемане на чужди движими вещи и за това, че не е попречил на извършването на тежко престъпление – убийство, като е могъл да го направи. 

На 25-26 май 2019 г., през нощта, двамата непълнолетни младежи били седнали на пейка в парк в гр. Асеновград. Те употребявали алкохол. През това време покрай тях минал Х.Ю., който се прибирал към дома си. 

По делото е установено, че той бил нападнат без никакъв повод. И.А. го е удрял и скачал по тялото и главата му, а М.А. не му попречил. Двамата отнели мобилния телефон и парите му, след което избягали. Пострадалият мъж е починал от нараняванията си.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна и е влязла в сила.