Апелативен съд-Пловдив потвърди решение за предаване на българка на съдебните власти в Германия въз основа на заповед за арест, издадена от европейски делигиран прокурор

25 Ноември 2021 г.

Днес, 25 ноември 2021 г., Апелативен съд-Пловдив потвърди решение на Окръжен съд-Пазарджик, с което се  допуска изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от европейски делигиран прокурор, за предаване на българската гражданка С.Б. на властите в Германия.  Тя е издирвана въз основа на искане от Районен съд в гр. Мюнхен с цел провеждане на наказателно преследване.   

С. Б. се издирва за  участие в организирана престъпна група, извършвала дейност на територията на различни европейски страни в периода от 2017 до 2019  г. Обвинението е за укриване на данъчни задължения при износ на автомобили в 21 случая.

Становището на прокурор от Апелативна прокуратура – Пловдив бе, че решението на Окръжен съд – Пазарджик е обосновано и законосъобразно. По направеното възражение от защитата, прокурорът посочи, че Европейската заповед за арест е издадена от компетентен орган и в съответствие със Закона за екстрадицията и ЕЗА, както и че в нея са посочени престъпленията, заради които се иска С.Б. 

 Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.