Главният прокурор на Република България разпореди на ВАП да извърши проверка на маркировката и пътната сигнализация на магистралите в страната

25 Ноември 2021 г.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени  на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица.

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

Днес, 25.11.2021 г., заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова и следовател Мариан Маринов, ръководител на екипа, ангажиран с досъдебното производство за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“, дадоха пресконференция във връзка с предприетите до момента действия по разследването.

Екипът е от трима прокурори и шестима следователи, за да може да се проведе мащабно и всеобхватно разследване в кратки срокове, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Провеждат се разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ .

По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса. 

На 26 ноември 2021 г. екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в гр. Скопие, Република Северна Македония, молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване. 

Видео