Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за причиняване на смърт на работник при трудова злополука

28 Ноември 2018 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу двама за причиняване на смърт на работник при трудова злополука.

Обвинението срещу Г. Д., като „технически ръководител“  и срещу В.Ц. като отговорник по безопасност и здраве е за това, че на 19.05.2017 г. в гр. Габрово около 14.00 часа на бул. “Хемус“ на обект „Многофамилна жилищна сграда – прилагане на енергоспестяващи мерки по НПЕЕМЖС“ /национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради/, изпълняван от АБА трейд ЕООД Плевен, при независимо съпричинителство причинили смъртта на  Г. В. на 33 години, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност /строително – монтажни работи/, като допуснали Г. В. до работа на обекта на скеле, което не отговаря на нормативните и технически изисквания, с което нарушили - неизпълнили задълженията си, произтичащи  от разпоредбите за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи -  престъпление по чл.123 от НК.

Пострадалият паднал от скелето докато с още няколко строители работели на фасада на сградата на обекта, където на най-горното ниво – девети етаж довършвали полагане на изолация около прозорците на апартаментите и шпакловането й. При извършен на същата дата оглед на местопроизшествието било установено, че на работната площадка, от която е паднал пострадалият работник, липсвал средният предпазен парапет на скелето.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.