По искане на Районна прокуратура - Севлиево задържаха рецидивист за извършени кражби

16 Юли 2018 г.

Съдът уважи  искането на Районна прокуратура – Севлиево, като взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ в досъдебното производство спрямо рецидивист за извършени поредни домови кражби.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем Я. Д. за това, че на 10.07.2018 г. в гр. Севлиево, действайки при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление на два пъти, отнел чужди движими вещи като:

         - на 10.07.2018 г., за времето от 12.45 ч. до 14.20 ч., в гр. Севлиево, от помещения на къща отнел чужди движими вещи – сумата от 1100 лева в банкноти и сумата от 500 лева в монети от по 2 лева, от владението на собственика и без негово съгласието, с намерение противозаконно да ги присвои.

         - на 10.07.2018  г., около 17.50 ч. в гр. Севлиево, от стая в къща отнел  сумата от 160 лева  от владението  на собственика  без негово съгласието, с намерение противозаконно да ги присвои.

Извършено престъпление по чл.196, вр. чл. 194,  вр. чл. 29, вр. чл.26 от НК.

Пред съда обвиняемият е поискал по-лека мярка. Състав на Районен съд Севлиево прие за основателни доводите на прокуратура, че Я. Д. има опасност да извърши и друго престъпление, както и да се укрие и по този начин да осуети разследването. Същият е извършил престъплението при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 20 пъти за тежки умишлени престъпления против собствеността – кражби и грабежи. Поради това съдът взе мярка за неотклонение „ задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Габрово.