Националната следствена служба отчете четирикратно увеличение на възложените досъдебни производства през първите 6 месеца на 2018 г.

10 Юли 2018 г.

Националната следствена служба /НСлС/ отчете четирикратно увеличение на възложените досъдебни производства в сравнение с минали години  в представянето на доклада за работата си през първото шестмесечие на 2018 г. Най-много са разследванията в областта на финансовите престъпления. Директорът на службата г-н Борислав Сарафов  подчерта, че възлагането на повече дела на националното следствие се е случило без законови промени, при съществуващата правна рамка и с подкрепата на главния прокурор г-н Сотир Цацаров.

„При инвентаризацията през януари установихме не много добро състояние на натовареността, имаме сериозен капацитет, който не се използваше пълноценно. Първото, което направихме, беше да създадем нови, по-специализирани отдели за разследване– първи отдел – „Специализиран“; втори отдел – „Криминален“; трети отдел – „Стопански“ и четвърти – „Финансови разследвания“. След това се оказа, че делата, които са налични към 1 януари 2018 г., са 120. С едва 120 дела при 70 и няколко следователи, считам, че натоварването на НСлС не беше адекватно към онзи момент“, коментира Борислав Сарафов.

Директорът на НСлС разкри, че за половин година има и 2,5 пъти повече изготвени експертизи в сравнение с предишни години, повече приключени производства и връчени призовки, както и значително по-малко върнати за доразследване дела. „Тези цифри говорят за един повишен обем и увеличена ефективност, които са показател за добрата ни работа“, подчерта Борислав Сарафов.

Заместник-директорът на НСлС г-жа Юлиана Кацарова-Чорбаджиева отчете, че за последните шест месеца е усъвършенстван контролът на достъпа до сградите на службата и пропускателния режим вече се осъществява от  служители на ГД „Охрана на съдебната власт“. „До момента от тази сграда не са извършвани бягства“, подчерта тя. През последните шест месеца са били възстановени позагубените връзки с териториалните структури, набелязани са редица обучителни мероприятия, а целият професионален капацитет на НСлС е на разположение на колегите от следствените отдели към окръжните прокуратури, увери зам.-директорът на службата.

 

Отчетът за дейността на НСлС можете да видите тук:

Статистически анализ НСлС