ОЩЕ ШЕСТ ОКРЪЖНИ ПРОКУРАТУРИ ПОЛУЧИХА МОБИЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ

2 Юли 2018 г.

През 2017 г. Прокуратурата на Република България закупи шест мобилни центъра за разследване, които бяха разпределени на Софийска градска прокуратура, на Софийска окръжна прокуратура, на Специализираната прокуратура, както и на окръжните прокуратури в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

След проведена обществена поръчка, през м. май 2018 г. са доставени още шест такива центъра, за нуждите на Националната следствена служба /НСлС/ и на окръжните прокуратури в Русе, Стара Загора, Благоевград, Варна и Шумен.

Всеки мобилен център за разследване представлява специализиран автомобил „Фолксваген Транспортер“, с повишена проходимост /4х4/, оборудван с необходимата криминалистична техника за провеждане на начални действия по разследването, на мястото на произшествие. Освен работни места за следователи и експерт – криминалисти, автомобилите са снабдени с необходимата фотографска техника, средства за осветяване с автономно захранване, комплекти за изземване на следи и веществени доказателства и др.

Заедно с наличните вече специализирани автомобили в Националната следствена служба, понастоящем Прокуратурата на Република България разполага с общо 14 такива мобилни центъра, разпределени в страната. В окръжните прокуратури те са в състава на следствените отдели, с готовност за незабавна реакция при необходимост от извършване на действия по разследването „на терен“. Целта е прокуратурата да разполага със самостоятелен капацитет за разследване, който да се ползва основно в случаите на тежки криминални престъпления, аварии, пътнотранспортни произшествия и др.

В НСлС действа Оперативен дежурен център /на 24-часово дежурство/, като се изгражда оборудва и отдел „Криминалистика“.