Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд жена за кражба на вещи и ползване на чужди дебитни карти

19 Юни 2018 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу жена за кражба на вещи и ползване на чужди дебитни карти.

Обвинението срещу Ц. В. е за това, че на  06.12.2017  г., след обед, от служебно помещение на болнично заведение, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот - деформиране вратата на метален шкаф - отнела чужди движими вещи - дамска чанта, портмоне, 10 лева, пудра, две червила, спирала за очи, огледало, лична карта, дебитна карта, международна кредитна карта - всичко на обща стойност 69,20 лева, от владението на собственичката, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл.195, вр. чл.194 от НК.

Повдигнато й е обвинение и за това, че на  06.12.2017 г.,  в гр.Габрово, на АТМ устройство, при условията на продължавано престъпление, използвала платежни инструменти - международна кредитна карта и дебитни карти за осъществяване на  транзакции за теглене на парични суми, които не са реализирани поради погрешно въведен ПИН-код, като платежните инструменти са ползвани без съгласието на титуляра им и деянието не съставлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, вр. чл.26 от НК.

Пострадалата работела в болнично заведение и при  застъпването на смяна оставила личните си вещи на съхранение в метално шкафче, което заключила с катинар. Помещението със служебни гардероби се намирало  в близост до санитарен възел, ползван само от персонала.

Същият ден, без конкретен повод, обвиняемата посетила болничното заведение,  влязла в помещението с тоалетна и видяла металните шкафчета на персонала. Огледала ги и през процепа на едната врата забелязала, че в него има дамска чанта. Решила да я вземе и с ръка хванала горният край на вратата, изкривила я и през отвора издърпала чантата. Обвиняемата прегледала съдържанието й и взела портмонето и козметичните принадлежности, оставила чантата на носилка и излязла от болницата. Въпреки, че не разполагала с ПИН-кодове за чуждите карти, решила да ги използва, за да изтегли пари на АТМ, като извършила четири последователни опита за транзакции - теглена на пари. След неуспеха изхвърлила двете пластики в река Янтра.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.