Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу три лица за пране на пари

18 Юни 2018 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу три лица  - П.М на 41 г. /извършител/, Й.Д. на 34 г. и Н.Г на 51 г. /помагачи/, за извършен опит за пране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - чл.253,ал.5, вр. с ал.1 ,вр. с,чл. 26 , ал.1, вр.чл. 20 вр. чл.18, ал.1 от  НК.

Тримата извършители направили опит да извършат финансови операции с имущество, придобито по престъпен начин - сумата от 104 474,15 евро /195 500 лева/.

Средствата били собственост на френска компания.

На 22.06.2015 г. счетоводителят на френската фирма получил електронни писма с искане да преведе сумата от 104 474,15 евро по сметката на българското дружество фирма „С.“ ЕООД за закупуване на предприятие на публичен търг. Получил  и обаждане по телефона от лице, представило се като адвокат, както и измамен имейл от името на съдружник във френската компания. Мотивиран от  лъжливите обаждания и имейли, счетоводителят превел сумата, от които 75 954,15 евро по посочена в имейлите сметка. Той бил подведен, че сумите са дължими за покупка на 5000 акции, правни и нотариални разходи и за консултации и финансов одит.

Сумата постъпила по сметка на българското дружество „С.“ ЕООД.

Негов фиктивен управител бил П.М. Той системно злоупотребявал с алкохол, водел скитнически начин на живот се препитавал като ставал формален управител на различни фирми срещу заплащане.

Обвиняемият нямал представа къде е седалището на „С.” ЕООД, нито какъв е предметът й на дейност. Той не извършвал каквито и да е сделки от името на фирмата и не бил упълномощавал никого да го представлява.

На 22.06.2015 г. П.М. получил обаждане от лицето, което уредило прехвърлянето на „С.“ ЕООД, с искане да отиде в банков офис и да провери дали по сметката на фирмата са постъпили пари, срещу което щял да получи 5000 лв.

След проверка  П.М. установил, че в сметката на фирма „С.“ ЕООД са постъпили около 105 000 евро и на 23.06.2015 г. се опитал да ги изтегли на каса. Тегленето не било извършено, защото у банковия служител се породили съмнения, че именно П.М. е управител на фирмата.

В периода 24.06.2015 г. – 23.07.2015 г. П.М. прави още три опита за изтегляне на сумата в различни клонове на банката на територията на град София, като за тези действия бил подпомаган от Й.Д. и от  Н.Г.

И в трите случая предаването на сумата било отказано от банковите служители по различни причини.

Така престъплението останало недовършено пo независещи oт извършителите причини.

Междувременно банката била уведомена от френското дружество, че извършеният по-рано превод е нареден поради извършена измама.

Същевременно по искане на Софийска градска прокуратура, Софийски градски съд е наложил запор на сумата от 104 474,15 евро по фирмената сметка на фирма „С.“ ЕООД.

Спрямо извършителите  П.М, Й.Д. и Н.Г. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 1000 лв.

Ако бъдат признати за виновни тримата извършители могат да получат наказание от пет до петнадесет години „лишаване от свобода“, глоба от 10 000 лв. до 30 000 лв., както и лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност.