По ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за нанесена телесна повреда, нанесена по хулигански подбуди след агресивно шофиране в столицата

29 Май 2018 г.

На 19.07.2016 г., около 18.10 ч. св. Б. управлявала лек автомобил марка „Шевролет”, като се движила по бул. „Самоковско шосе”, в посока от с. Кокаляне към гр. София. До нея на предна дясна седалка се возила и св. М. Б. спряла автомобила си на червен сигнал на светофара на кръстовището между ул. „Павел Красов” и бул. „Цариградско шосе”. Непосредствено зад нейния автомобил се движила обв. Дафинка Илиева, която управлявала л.а „Ланчия”, като до нея на предната дясна седалка се возил св. С. Б. Обв. Илиева ударила отзад автомобила на св. Б., който бил спрял на червения сигнал на светофарната уредба.  След като усетила удара, Б. слязла от автомобила си и се насочила към колата на обв. Илиева. Междувременно св. М. също слязла от автомобила и тръгнала към тях. Б. казала на обв. Илиева, че „ще извика КАТ“. Чувайки тази реплика, Илиева хванала Б. за косата и започнала да я дърпа към себе си, като ѝ отскубнала кичур коса, след което се насочила към св. М. и извършила същите действия спрямо нея. В следващия момент обв. Илиева извадила от вътрешността на автомобила си метална вилица и пробола два пъти с нея ръката на М. Б. и М. се оттеглили към техния автомобил, но Илиева тръгнала след тях, като викала и буйствала; навела се, взела един камък от земята и го хвърлила към св. М., след което се доближила до нея, взела камъка от земята и с него й нанесла удари в гърба. Минути по-късно на място пристигнали служители на 08 РУ-СДВР и на отдел „Пътна полиция” -СДВР.  Обв. Илиева била тествана с дрегер, който отчел резултат 1,38 ‰ промила. Илиева била откарана в 07 РУ-СДВР и задържана за срок от 24 часа, а по случая били образувани две досъдебни производства (за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди и за шофиране на МПС в пияно състояние)

В хода на разследването е изготвена медицинска експертиза, видно от заключението на която на Б. са причинени травматични увреждания по главата, а на М – по главата и тялото,  които са им  причинили болка и страдание.

На Илиева е повдигнато обвинение по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12, вр. чл. 130, ал. 2 НК.

Разследването е приключено, като на 29.05.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Илиева за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

По отношение повдигнатото обвинение на Илиева за престъпление по чл. 343б, ал. 1 НК (шофиране след употреба на алкохол), наказателното производство е приключило със споразумение, като на Илиева е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, изпълнението на което е отложено за срок от три години.