Софийска районна прокуратура задържа лице за това, че не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие

23 Май 2018 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 296, ал. 1, пр. 2 НК. В хода на това производство в качеството на обвиняем е привлечен Петър Симов, за това, че:

На 21.05.2018 г., в гр. София, ж.к. „Надежда“, ул. „Марко Лерински“, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие –заповед за незабавна защита,  съгласно която СРС го е задължил да се въздържа от домашно насилие по отношение на И., С., И. и И., да не ги доближава на разстояние по-малко от 200 метра и да не доближава жилището, което обитават. Вместо това, Симов влязъл в двора на къщата, докато в нея се намирали И., С., И. и И., започнал да обижда С. с нецензурни реплики и я заплашил с побой, след което Симов бил задържан от служители на 02 РУ-СДВР – полицаи Г. и Ф. в двора на къщата.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 24.05.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.