Ден на отворени врати в Националната следствена служба

17 Април 2018 г.

Над 130 ученици и студенти посетиха Националната следствена служба в обявения Ден на отворени врати на институцията. Учащите от Юридическите факултети на Софийския университет и УНСС, както и от 164-та Испанска гимназия „Мигел де Сервантес“ бяха посрещнати от Директора на НСлС Борислав Сарафов, както и от заместника му г-жа Юлиана Петкова, началниците на Стопанския отдел г-н Румен Киров и на отдел "Криминалистика" г-н Даниел Цонков.

След като г-н Сарафов представи детайлно работата на ръководената от него институцията поради проявения засилен интерес от страна на аудиторията, той и неговите колеги представиха способите и стандартите за събиране на доказателства, провеждането на разпити и т.н. От особен интерес за учащите бе как протича един работен ден на следователя, какви специфични познания трябва да има, каква е натовареността и др.

Учениците и студентите разгледаха и мобилните центрове за разследване на следствието– бусове, снабдени с цялото необходимо техническо и криминологично оборудване за разкриване на престъпления, стаите за разпити, разпознаване и снемане на отпечатъци. На учащите бе показана и лабораторията, в която се намират модерни уреди за експертизи на документи, както и оперативният дежурен център за приемане на сигнали.