Специализираната прокуратура задържа петима участници в престъпната схема за имотни измами

26 Март 2018 г.

Организирана престъпна група, занимаваща се с измами, целящи заграбване на апартаменти в столичния жк „Люлин“ беше разбита при съвместна акция на специализираната прокуратура и ГДБОП.

Петима души са били задържани по случая, на трима от тях Специализираният наказателен съд е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“, на техен съучастник, дал показания пред съда, е  наложена мярка „парична гаранция“. Престъпната дейност на организираната група, занимавала се с имотни измами, е установена след проведено близо седеммесечно разследване по оперативна информация за извършване на незаконна лихварска дейност.

В процеса на предварителните действия е установено, че ръководителя на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами.

Групата е обикаляли районите, разпознавали са необитаемите апартаменти и със съдействието на служители от различни институции са се сдобивали с данните на починалите. После са използвали така наречените "бушони", които са писали саморъчно завещания и през няколко нотариуса са продавали имотите. Специализираната прокуратура  изяснява дали нотариусите са били в схемата и какво е участието на служителите, които са предоставяли личните данни на починалите.

"Най-трудно разкриваем е точно този сегмент, когато трудно могат да се намерят пострадали лица, които да се оплачат, защото нямат наследници или наследниците са много далечни. Точно затова смятам, че това досъдебно производство е сериозен успех", заяви на брифинг Иван Гешев, административен ръководител  на Специализираната прокуратура.

По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в квартал Люлин. В хода на проведената операция са извършени над 30 претърсвания на жилища и автомобили и лични обиски на лица, откъдето са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал. По думите на гл.комисар Ивайло Спиридонов установената организирана група е емблематична за такива, наблюдавани от ГДБОП. 

Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 209 от НК в. Разследването  продължава, ще се изяснява и ролята на участието на служители от институциите, откъдето престъпната група е получавала и събирала информация за чуждата собственост.