Сотир Цацаров: Европейската прокуратура ще започне своите първи разследвания през 2020 г.

26 Март 2018 г.

Главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров участва на конференция в София относно създаването на Служба на европейския прокурор, което е сред приоритетите на Българското председателство на Европейския съвет.

Предстои с общи усилия да направим така, че Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г., каза главният прокурор. Той припомни, че „измина много време от 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и чл. 86 от него стана основа за създаването на Европейска прокуратура. Вярно е, че пътят, изминат досега, не беше лесен, но сега е време за реалното изграждане на тази прокуратура като работеща институция. Предстои приемането на избор и правила на главен прокурор, назначаване на европейски делегирани прокурори и изграждане на административен капацитет на институцията“, каза още Цацаров. Той уточни, че се очаква с общи усилия Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г.

„Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо - директор на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство“ на Европейската комисия, „сговорна дружина планина повдига“. Бих казал, че планината вече е повдигната и сега е време да я задържим в такова повдигнато положение“, каза още Сотир Цацаров.

 

Реч на Главния прокурор Сотир Цацаров

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Добре дошли в София!

За мен е чест да се обърна към вас и от името на моите колеги от Прокуратурата на Република България, както и от мое име, да пожелая успешна работа на конференцията, посветена на Европейската прокуратура. Тя се провежда под егидата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е и едно от най-важните събития в календара на председателството.

Измина много време от 01 декември 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и така чл. 86 от него стана правната основа на това, което днес вече не е проект, а реалност – Европейската прокуратура.  За това време, по един или друг начин, с много спорове и много обсъждания в различните органи на Европейския съюз, политиците и дипломатите свършиха своята работа. Нейният финал бе влизането в сила на Регламента за Европейската прокуратура. Вярно е, че този път не беше лесен. Всички си спомняме първото законодателно предложение на Комисията от 17 юли 2013 г., дискусиите около преминаването на проекта от вертикален, йерархичен модел на тази институция, към хоризонтален, по време на Гръцкото председателство – март 2014 г., както и начина на приемането на регламента  и изграждането на Европейската прокуратура по пътя на „засилено сътрудничество“ между повече от 9 страни – членки, по смисъла на чл. 86 от Договора от Лисабон.

Сега е времето за институционализиране – за реалното изграждане  на тази прокуратура като работеща институция. Проблемите на този етап са сред основните теми в дневния ред на тази конференция. Предстои приемането на правила за процедурите по избор, а после и избор  на европейски главен прокурор, както и на останалите членове на Колегията, представители на всяка страна. Предстои назначаване на европейските делегирани прокурори, а междувременно – и изграждане на административния капацитет на прокуратурата. Така, очакванията са през ноември 2020 г. Европейската прокуратура да е в състояние да започне първите свои разследвания в защита на финансовите интереси на Съюза.

Като професионалисти, ние сме силно заинтерсовани от успеха на този европейски проект. Комисията обяви още през април 2015 г. своите намерения – изграждането на силна, ефективна и независима прокуратура. Вярвам, че това ще бъде постигнато с общите ни усилия.

На всички участници в конференцията желая ползотворна работа!