Административните ръководители на прокуратурите и съдилищата във Варна обсъждаха варианти за изграждането на Съдебна палата в морския град

1 Март 2018 г.

Сграда на Съдебна палата във Варна, в която да се настанят всички прокуратури, съдилища и Окръжната следствена служба, бе темата на работна среща на административните ръководителите в съдебната власт. Общото мнение на всички съдебни институции е, че Варна се нуждае от нова съдебна палата. Сега отделните звена се помещават в пет различни сгради във Варна, което създава неудобство като време и средства както за гражданите, така и за представителите на бизнеса и за самите магистрати.

Материалната база в Съдебната палата на площад „Независимост“, в която се намират Апелативната прокуратура и Апелативният съд и Окръжната прокуратура и Варненският окръжен съд, както и сградата на бул. "Владислав Варненчик" 57, където се намират Районната прокуратура и Районният съд, не отговорят на изискванията за съдебни палати. Коридорите, мазите и бомбоубежищата в тях са усвоени и превърнати в зали, архивохранилища и работни кабинети.

Окръжният прокурор Владимир Чавдаров изрази мнението си, че е необходима нова съдебна палата, в която под един покрив да работят отделните нива на съдебната системата. Това може да стане с поставянето на въпроса пред държавната и общинската власт във Варна. Той сподели с колегите си, че идеята Съдебната палата да бъде настанена в сградата на Транспортната болница в града е скъп вариант , който не решава генерално въпроса с проекция в бъдещето. Трябва да се търси дългосрочно решение, като заявката за площ и функционалност на новата Съдебна палата следва да бъде преценена от всеки един от ръководителите на прокуратурата и съдилищата.

Такова беше и становището на изпълняващия функциите на административен ръководител – районен прокурор Красимир Конов, който предложи всяка институция да провери и заяви площта, която ще реши „квартирния“ въпрос на магистратите, като решението трябва да задоволява не само настоящите, но и бъдещите потребности на съдебната власт.

Съдебната власт във Варна ще подобри значително качеството на своята работа, ще се оптимизират в пъти разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ще бъдат спестени немалко пари на хората и държавния бюджет, ако Варна има съдебна палата, смята председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов. Председателят на Варненския районен съд Ерна Якова заяви пред колегите си, че толкова сериозен проблем, какъвто съществува със Съдебната палата във Варна, няма никъде в България. Според нея само сграда, проектирана за съдебна палата, може да реши всички въпроси на варненските магистрати с материалната база. Председателят на Адвокатска колегия във Варна Юлиян Георгиев заяви, че в нито една институция на съдебната власт във Варна не са създадени нормални условия за работа и на адвокатите.

Комисар Грозев от Областната дирекция „Охрана“ във Варна разкри, че на ден се извършват между 10 - 20 конвоя само в града, като работата им е изключително затруднена заради трафика във Варна, особено през лятото. Той припомни, че охраната на петте сгради на съдебната власт в града също е разход на ресурси.

В края на срещата участниците се обединиха около мнението, че решение съществува и отново трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж на функционална съдебна палата върху терените, собственост на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието.  В края на март предстои втора среща във формат административни ръководителите по темата нова съдебна палата във Варна. С исканията на варненските магистрати ще бъде запознат Висшият съдебен съвет.