По обвинителен акт на Районна прокуратура-Кърджали е осъдена 52-годишна жена за длъжностно присвояване

26 Февруари 2018 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Кърджали е осъдена Нермин И., на 52 г., за това, че през периода  от  2005 г. до месец април 2010 година , в с. Г., общ. Кърджали, в качеството си на длъжностно лице, на което е възложена работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество - Началник на ПТТС в с. Г., обл. Кърджали, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари в размер на 71 823 лева, връчени й в това качество и поверени и  да ги пази и управлява, собственост на  три лица, като длъжностното присвояване е в  големи размери – престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 3, вр. ал. 1 Наказателния кодекс. Районен съд-Кърджали е наложил на Нермин И. наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим.

По делото е установено, че като служител в“ Български пощи“ ЕАД, Нермин И. изплащала пенсиите на възрастните хора в селото.  Тя била упълномощена и да приема парични суми от граждани, които да влага в определена българска банка.  През инкриминирания период тримата пострадали редовно давали на Нермин И. парични средства, които получавали като тютюнопроизводители, за да ги внесе в банката. Тя не внесла парите на тяхно име в банката, а ги похарчила за свои нужди.

Присъдата беше произнесена по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът определи 5 години лишаване от свобода, което наказание беше намалено с 1/3 част – на 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред  Окръжен съд-Кърджали.