Говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище представи пред ученици ролята на обвинението в наказателния процес

21 Февруари 2018 г.

Началото на новата учебна година от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” започна днес в Съдебната палата на Търговище

Началото на новата учебна година от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” започна днес в Съдебната палата на Търговище. Каква е ролята на прокурора в наказателния процес пред ученици от 9-и клас на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ разкри говорителят на Окръжната прокуратура в Търговище Васил Ангелов. Съдия Татяна Даскалова от Търговищкия окръжен съд, която е координатор на програмата, обясни къде стоят страните в процеса и каква е ролята на съда. Деветокласниците бяха поздравени от председателите на Търговищкия окръжен и Административен съд.

Лекционният курс в образователната програма за новата учебна година ще продължи с още четири срещи с учениците. Предвидено е и провеждането на открит съдебен процес по наказателен казус, в който учениците ще влязат в ролята на прокурори и съдии.

Образователната програма се провежда по проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието. За нея висшият орган в съдебната система бе отличен с „Кристални везни на правосъдието“ в конкурса на Съвета на Европа през 2017 г.