Невена Зартова, административен ръководител на Софийска районна прокуратура: Нужни са промени в НК за по-тежки наказания за пияни или дрогирани шофьори

31 Октомври 2022 г.

31.10.2022 г.

Александър Ботев

в-к "Труд"

Случаите на заловени шофьори след употреба на алкохол или наркотици в София растат. Бяха засечени дори служители на МВР и силовото министерство започна вътрешни проверки. Появиха се и съмнения за проблеми при тестовете за наркотици. Какво трябва да се предприеме, за да намалеят този вид престъпления? Докъде стигнаха разследванията за нашумелите случаи в София и какви са проблемите пред прокурорите в София, разговаряме с административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

- Прокурор Зартова, в последно време има много случаи на шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Колко досъдебни производства са образувани от началото на годината до сега?

- От началото на годината до края на месец септември в Софийска районна прокуратура (СРП) са образувани 722 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества.

- Колко са осъдените и колко са на фаза обвинителен акт?

- За първото деветмесичие на годината прокурорите при СРП са внесли в Софийски районен съд 508 обвинителни акта за престъпления по чл. 343б от НК. За същия период са осъдени 446 лица, който са с влязла в сила присъда. От тях 407 лица са с отнети свидетелства за управление на моторни превозни средства.

- Напоследък все по често ставаме свидетели на подобни деяния. Каква е причината според Вас и какво трябва да се промени?

- Наистина престъпленията по транспорта, свързани с шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Мога да ви дам следния пример - през периода от 1 януари 2021 г. до 31 септември 2021 г. новообразуваните досъдебни производства за престъпленията по чл.343б са 518, докато за същия период на 2022 година са 722. Този ръст е много притеснителен. Знаете, че в последните месеци станахме свидетели на няколко случая, при които водачи на моторни превозни средства, които са употребили алкохол или наркотици причиняват тежки катастрофи с жертви. Никой не е застрахован и тези престъпление прерастват в пандемия. Правят се кампании да бъде спряна войната по пътищата, органите на МВР са в непрестанни акции и въпреки това нищо не се променя. Знаете, че преди повече от 2 години главният прокурор на Република България внесе в Народното събрание предложение за изменение на закона в частта му за престъпления, свързани с транспорта. Идеята беше чрез по-тежки наказания да се сведат до минимум пътните инциденти, причинени от водачи, шофирали в нетрезво състояние. Необходима е съдебна реформа в спешен порядък. На 18 октомври тази година главният прокурор изпрати писмо до всеки един от народните представители, в което призова именно за ефективна правна реформа. Надявам се сега, след като парламентът започне работа, депутатите да обърнат внимание на този сериозен проблем и да изменят Наказателния кодекс, така че наказанията за този вид престъпления да бъдат по тежки и шофьорите да се замислят сериозно какво ги грози, ако седнат зад волана пили или под влиянието на наркотични вещества.

- След случаите на пияни и дрогирани полицаи, МВР започна вътрешни проверки. Можете ли да кажете в Софийска районна прокуратура колко са досъдебните производства срещу полицаи, шофирали след употреба на алкохол и наркотици?

- Последният случая беше коментиран в медийното пространство. Става въпрос за полицай от 8-о РПУ, който след шофиране в нетрезво състояние самокатастрофира в паркирани коли в столичния квартал „Дружба“. Към момента полицаят е с наложена постоянна мярка „задържане под стража“, а работата по разследването продължава.

- Стана ясно, че при този полицай първоначално „Дръг тест“-ът е показал наличие на амфетамин, което после не се потвърждава при кръвната проба. Каква е причината? Възможно ли е да се е изчистил или има проблем с тестовете? Според адвокати тестовете са особено чувствителни и засичат по силни лекарства, дори енергийни напитки?

- Да, първоначално му е направен „Дръг тест“, който е отчел положителен резултат за амфетамин. Дал е и кръвна проба, при която се отчита наличие на алкохол в кръвта му над 1,2 на хиляда, а именно 2,45 на хиляда. Не мога да кажа със сигурност какво точно е станало - дали се е изчистил или има проблем с теста. Този случай не е първият, при който има разминаване в резултатите на полевите тестове за наркотични вещества и кръвните изследвания. Преди дни от Синдикалната федерация на служителите на МВР заявиха пред медиите, че тестовете за наркотици са ненадеждни. Прави сте, че много често и адвокатите го казват, като сочат, че тестовете реагират на лекарства за безсъние, болкоуспокояващи и дори прахчета за настинка. Но прокуратурата е длъжна, когато е предоставен положителен „Дръг тест“ да реагира в съответствие със законовите си правомощия. В закона е посочено, че при първоначални действия като задържане до 72 часа и привличане на наказателна отговорност, положителен „Дръг тест“ е достатъчно доказателство. Той отпада като такова, едва след като е направено изследване в болница или експертиза, която да сочи липса на наркотични вещества.

- Да обърнем внимание и на темата с мигрантите. Напоследък доста често се залавят големи групи в столицата. Колко са делата при вас и какви са им развитията? Защо проблемът ескалира?

- От началото на годината до края на септември в Софийска районна прокуратура са наблюдавани 110 новообразувани досъдебни производства срещу лица, които с цел да спечелят имотна облага незаконно са подпомогнали чужденци да преминат или да пребивават в страната ни. Това е само в София, а проблемът в граничните райони е много по-сериозен и е налице от години, но напоследък сякаш добива по-големи размери. За да се справим с него, трябва всички институции да работим заедно и ефективно в защита на гражданите. Много пъти сме казвали, че прокуратурата и МВР са взаимно свързани - едните без другите не могат да работят адекватно, точно затова в името на закона и гражданите трябва сме единни. Ние ще направим всичко възможно в рамките на законовите ни правомощия да се активизираме още повече в борбата с престъпността и се надяваме и правоохранителните институции да направят същото, за да можем да отговорим на очакванията на българските граждани и да се справим с нарастващите закононарушения.

- Според вас има ли проблем в закона, свързан с каналджиите?

- В Наказателния кодекс е посочено, че лице, което с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или да преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до 5 години или с глоба от 3000 до 10 000 лева. Проблемът е частта от нормата, предвиждаща наличието на „имотната облага“. В повечето случаи мигрантите не носят в себе си пари и не плащат на хората, които ги превозват, а на организаторите на трафика на мигранти. Изключително трудно е да се достигне до тях поради различни причини - минават през много хора (изпълнители) и по-голямата част живеят извън пределите на нашата страната. По време на разпитите мигрантите казват, че не са давали пари на лицето, което е заловено, то от своя страна също твърди, че не е получило пари, което затруднява процеса на доказване.

- Домашното насилие също е сред другите наболели теми, правителството прие мерки за защита на жертвите, според Вас ще имат ли ефект?

- Силно се надявам да имат ефект. Случаите на домашно насилие през последните две години се увеличиха. За деветмесечието на 2021 г. и същия период на 2022 г. в Софийска районна прокуратура са образувани 551 нови досъдебни производства. В повечето случаи става въпрос за жени, тормозени от съпрузите си, но има случаи на упражняващи физическо и психическо насилие над родителите си. Трябва да се помага на жертви, да разговарят психолози с тях, да получат подкрепа, за да не се страхуват.

- С какви проблеми се сблъскват най-често прокурорите по тези дела?

- Тези дела са изключително трудни. Много често жертвите, които първоначално са подали сигнал срещу насилника си, след това искат да оттеглят показанията си, което на практика е невъзможно. Но в последствие като откажат да говорят пред съдия или променят показанията си се затруднява целият процес, тъй като основните показания по този вид престъпления са именно тези на жертвата. През този месец прокурор при Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж до 72 часа, защото е нанесъл средна телесна повреда на жената, с която живее на съпружески начала. Прокурорът ми сподели, че след като минали няколко дни от инцидента жената, която е в болница със счупен крак, потърсила отново разследващите полицаи и казала, че се е объркала с първоначалните си показания и че е „паднала по стълби“. Това е един от многото примери, в които жертвите, заради страх от насилника или заради други причини, променят първоначалните си показания. Много от жертвите смятат, че актът на насилие се е случил веднъж и няма да се повтори, вярвайки на обещанията на извършителя. Проблемът е, че в повечето случаи насилието ескалира. Започва се с шамар и може да се стигне до фатален край. Като жена и майка, бих посъветвала жертвите на домашно насилие да сигнализират за тези деяния полицията или прокуратурата, да бъдат категорични в показанията си и да не ги променят. Веднъж започнало, насилието не бива преустановявано, напротив агресията ескалира и това е факт, с който пострадалите трябва да са наясно.

- Като казвате да сигнализират прокуратурата, обяснете как гражданите могат да стигнат до дежурен прокурор в СРП, когато спешно искат да подадат сигнал или молба?

- Най-бързо и лесно гражданите могат да подадат сигнал на имейл адреса на Софийска районна прокуратура - [email protected], или на Прокуратурата на Република България - [email protected]. Могат да го направят и лично в сградата на СРП, която се намира в Софийския районен съд на бул. „Ген. М. Скобелев“ №23.

- Докъде стигна случаят с незаконните погребения?

- Разследването по случая продължава, но е към края си. До момента са установени 20 пострадали лица, които са сигнализирали в прокуратурата, че са ползвали услугите на обвиняемия и са искали роднините им да бъдат кремирани, но в хода на разследването не са открити данни да са били кремирани в нито един от трите крематориума в страната. Хората са платили около 28 000 лева за кремации, които не са били направени. В хода на разследването чрез следствен експеримент са открити 13 трупа и останки на една жена. Изготвени са множество ДНК експертизи, като безспорно е установена принадлежността на откритите трупове с кръга на част от пострадалите лица.

- Вие сте ръководител на най-голямата прокуратура в страната, имате ли достатъчно прокурори?

- Към момента в Софийска районна прокуратура работят около 160 прокурора и мога отговорно да заявя, че са много натоварени. Нашата прокуратура наблюдава и ръководи разследванията на голям процент от престъпленията, извършени на територията на София, а сами можете да се ориентирате по публикациите в медиите, че нивото на престъпността в последно време расте.

- Каква е натовареността на обвинителите?

- Един прокурор наблюдава средно около 100 досъдебни производства, като едновременно с това участва и в множество съдебни заседания.