Светослав Василев: Разкрихме българин, създал форум за детско порно, вече го съдят в САЩ

1 Септември 2022 г.
 

"24 часа"

1 септември 2022 г.

 

 

Много често жертвите на романтични измами и на изнудвания не подават сигнали, така само окуражават престъпниците

Рансъмуер като услуга също улеснява хората, решили да забогатеят противозаконно, казва в интервю за "24 часа" шефът на отдел “Киберпрестъпления” в националното следствие

От 1 септември в Националната следствена служба (НСлС) започва работа нов отдел, който беше създанен преди дни със заповед на главния прокурор Иван Гешев. Той е за разследване на киберпрестъпления. Оглавява го Светослав Василев.

- Г-н Василев, кое наложи създаването на отдел в Националната следствена служба за разследване на киберпрестъпленията? По колко досъдебни производства работите, по колко от тях има обвиняеми?

- Нарастващият брой на престъпленията, при които под една или друга форма се използват ресурсите на глобалната мрежа. Формите на престъпна дейност постоянно еволюират и вече е трудно да си представим традиционната престъпност, особено в икономическата сфера, без да бъдат използвани компютърни системи или интернет базирани технологии.

Много е малък броят на престъпленията, които не могат да се извършат във виртуалното пространство, а и развитието на технологиите предоставя възможност за вариативност при формите на изпълнителното деяние и така желаната от извършителите, но много често само привидна анонимност.

- Получавате молби за правна помощ от други страни. За какви престъпления най-често са те? Например банкови трансфери, измами, разпространение на порнографски материали с участието на деца? В тези престъпления участват ли и български граждани?

- Получаваме голям брой молби за правна помощ от всички части на света. Те са от най-различно естество, като в престъпната дейност нерядко участват и български граждани. Преди няколко месеца заедно с колегите от САЩ работихме по дело срещу един наш съгражданин, който беше администрирал форум за споделяне на порнографски изображения на деца и който в крайна сметка беше екстрадиран в САЩ, където започна съдебен процес срещу организаторите и администратора на този форум. Имаме и доста молби за правна помощ, свързани с разследване на рансъмуер (зловреден софтуер - б.р.). Закривали сме ресурси в даркнет (тъмната мрежа - б.р.), използвани от такива престъпни групи. Най-големият брой молби за правна помощ са от САЩ. Изпълнението на някои от тях е свързано с голям брой действия по разследването и отнема повече ресурси от някои досъдебни производства. Но това е изключително полезно за нас, тъй като имаме възможност да работим съвместно и в реално време да се учим от американските служби, които, както е известно, са безусловно най-добри в световен мащаб при разследването на киберпрестъпления.

- Как се разследва едно киберпрестъпление? По- трудно ли се достига до извършителя, тъй като той е анонимен, скрит някъде в мрежата?

- Анонимността в интернет почти винаги е привидна. Благодарение на отличните ни партньорски отношения и съвместната ни работа с представители на Департамента по правосъдие на САЩ, ФБР и други американски служби, в последните години капацитетът на разследващите в НСлС се повиши и имаме достъп до съответните ресурси, които значително улесняват следователите при разкриване на самоличността на извършителите.

Разбира се, използването на способите за събиране на доказателства трябва да бъде съобразено със спецификата на тези престъпления и формализма в нашия безнадеждно остарял НПК, което е предизвикателство за разследващите органи и впоследствие за съда.

За съжаление, нормотворческият процес почти винаги е с крачка назад от изобретателността на престъпниците, но и у нас политическата класа в момента не е особено усърдна и ефективна в опитите за наваксване на това изоставане.

- На коя измама в мрежата най-лесно се хващат хората? На романтичните измами - тип американски адмирал, изпаднал в затруднено положение, девойка, която с лъжи измъква пари от кандидат-жених, или на обещания за спечелване на милиони, ако се кликне на определено място?

- Няма определена измама, всичко зависи от профила на предполагаемата жертва и от наличието или липсата на умения за проверка на самоличността на предполагаемия събеседник. Често приемането на желаното за реално във виртуална среда измества проявата на здрав разум. За съжаление, жертва на романтични измами, на различни други измами и изнудване стават много хора, които не подават сигнали за извършените престъпления и по този начин само окуражават извършителите да продължат дейността си.

- Какъв човек извършва киберпрестъпления? Необходимо ли е да има много добри компютърни познания? Чувала съм, че в Румъния има цели села, които се занимават с измами в мрежата. Може ли да кажем, че у нас има голям брой хора, които се препитават от такъв тип престъпления?

- Да, това, което сте чували, е истина. И беше проблем за големите платформи за търговия в интернет. Но благодарение на съвместните усилия на правоохранителните органи и бизнеса този начин на препитание беше преустановен. Впрочем профилът на извършителите на кибер- престъпления търпи развитие в последните години. Наличието на огромен брой безплатни обучителни ресурси и дистрибуции, предназначени за тестване на мрежовата сигурност, значително улеснява не само IT специалистите, но и лицата с престъпни наклонности. Разпространението на предлагането на киберпрестъпления и особено рансъмуер като услуга също улеснява лицата, решили да забогатеят противозаконно. Достатъчно е да вложат определени средства в наемането на съответното технически грамотно лице и след това да споделят с него част от получените облаги. И при това поръчителят и извършителят често са в различни части на света и единственото, което знаят един за друг, са никовете във форум в даркнет, в който са комуникирали, и адреси, на които са преведени различни криптовалути, придобити в резултат на извършеното престъпление.

- У нас има ли осъдени за киберпрестъпления? Разследвате ли хакерски атаки?

- Има осъдени и се надявам след създаването на отдела техният брой да се увеличи значително. Известно е, че за голяма част от киберпрестъпленията у нас по една или друга причина не се уведомяват правоохранителните органи. Има и случаи, които определено се неглижират. Това скоро ще се промени. Разследваме и някои т.нар. хакерски атаки, които са добре известни. Въпреки че разследването беше възложено на НСлС, след като беше изминал значителен период от извършването на престъплението, мисля, че скоро ще има какво да споделим с вас по тази, а и по други теми.

CV

l Роден е през 1970 г. в Габрово

l Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски”
l От 1995 до 1997 г. работи като следовател в Столична следствена служба
l От 2000 до 2004 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура
l През август 2004 г. заема длъжността заместник-директор на Столична следствена служба
l От юни 2012 г. до настоящия момент е следовател в Националната следствена служба (НСлС)
l От 1 септември 2022 г. е завеждащ новосъздадения отдел “Киберпрестъпления” в НСлС
l Преподава “Компютърни престъпления” в Националния институт на правосъдието
l Доктор по право към Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, автор на “Методика за разследване на киберпрестъпления”