Районният прокурор на Смолян Татяна Найденова: Приоритетът ни е гражданите да получават бързо правосъдие

18 Април 2022 г.

Елена Павлова, "Отзвук.бг"

Татяна Найденова е завършила право в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Има 16 години юридически стаж. Работила е като юрисконсулт в община Смолян. От 2015 г. започва трудовия си стаж в Прокуратурата на Република България като младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол, а от 2017 г. е прокурор в Районна прокуратура – Смолян. На 13.10.2021 г. е избрана единодушно от Прокурорската колегия на ВСС за административен ръководител на Районна прокуратура – Смолян.

Прокурор Найденова, наскоро отчетохте резултатите от работата Районна прокуратура – Смолян, през 2021 г. Какви тенденции наблюдавате?
Тенденцията, която се наблюдава е на увеличаване на образуваните досъдебни производства. Това мога да го подкрепя и с малко статистика. През 2021 г. новообразуваните досъдебни производства са 636 срещу 450 за 2020 г. Нека отбележа, че всички наши разследвания приключват в срок. Ние нямаме забавяния. Създали сме добра организация на работа на прокурорите и съдебните служители. Нашата цел и тази на обществото е една и съща – хората да получават бързо и качествено правосъдие.

За кои престъпления са образувани най-много досъдебни производства?
Сякаш през последните години тенденцията е една и също и много тревожна. И през 2021 г. преобладават досъдебните производства за шофиране на автомобил след употреба на алкохол или наркотични вещества. Повече от тях за водачи, които карат след употреба на алкохол – 79, а за управляващи след вземане на наркотици – 41. Тук е мястото да се обърна към шофьорите – не го правете! Първо, защото рискувате собствения си живот, а след това на хората на пътя и на тези до вас. Все по-млада е и възрастта на тези водачи. На територията на Смолянска област редовно се провеждат полицейски операции за безопасността на движението, дори и в малките населени места. И освен това всеки, който сяда пиян зад волана би трябвало да знае, че наказанията не са никак леки, а глобите не са малки. Напомням, че при повторно деяние шофьорът се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1500 лева. Като се има предвид долната граница на наказанието, то е невъзможна неговата замяна с „пробация“, както беше преди. Повечето от тези дела влизат в съда по бързата процедура, т.е. седем дни след извършването на деянието. За 2021 г. водачите, осъдени да шофират след употреба на наркотични вещества са 24.

Ако трябва да направите карта на престъпността в региона как би изглеждала тя?
Пак бих започнала със статистиката, за да отговоря точно на вашия въпрос. Най-голям е делът на досъдебните производства за общоопасни престъпления – 291 или 45 % от всички новообразувани през 2021 г. В тях се включват и тези за управление на автомобил след употреба на алкохол и наркотични вещества. Бих казала, че те са на централно място на деянията, ако както казахте, направим една условна карта на престъпността. Други дела, които преобладаваха и то вече втора година – това са за нарушена карантина. Те също не заемат малко място в района. Нашите наблюдения са, че най-често тези, които не спазваха противоепидемичните мерки бяха граждани, завърнали се по родните места от чужбина. Броят на тези дела е 30. До тях са делата за престъпления против собствеността. Те намаляват. За цялата 2021 г. на територията на Района прокуратура – Смолян, имаме само едно дело за грабеж, което вече е приключило. Така, че ако погледнем картата, може да се направи извода, че Смолян и региона са едно спокойно място за живеене. Няма посегателства срещу възрастни хора, нито пък улични нападения. Това беше и един от нашите приоритети на работа, който изпълнихме. Гражданите трябва да бъдат спокойни и винаги, когато имат нужда да се обръщат към прокуратурата. Преди няколко дни по обвинителен акт на Районна прокуратура – Смолян беще осъден 66-годишен мъж, който за кратък период от време е проникнал в три къщи. От жилищата е отнел различни вещи – предимно родопски одеяла и покъщнина. Подсъдимият призна вината си, подробно разказа начина на извършване на деянието и получи наказание за извършените кражби.

Как стои въпросът с пътно-транспортните престъпления и държането на наркотици в региона?
През годината не са били регистрирани тежки пътни произшествия. Имайте предвид, че от компетентността на районната прокуратура са делата с причинени телесни повреди и материални щети на автомобилите при катастрофи. Новообразуваните досъдебни производства по този текст са 15, от тях 4 са внесени в съда за разглеждане. Осъдените лица, с влязъл в сила съдебен акт през 2021 г., са пет. А за държане на наркотици са образувани 48. Искам да отбележа, че най-често привлечени като обвиняеми за държане на марихуана. Полицейските служители откриват наркотици най-вече в жилища, автомобили или укрити в дрехите.

Какво се случва с разследването за представяне на фалшиви медицински документи за получаване на шофьорски книжки?
Във връзка с разследването за представяне на фалшиви медицински документи са образувани досъдебни производства, повечето от които към момента не са приключили. Районна прокуратура – Смолян осъществява надзор върху 24 досъдебни производства и 16 преписки, които касаят ползване на неистински удостоверения за здравословното състояние на водач – кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, категория „С“. В ползваните удостоверения са положени подписи и печати, които в действителност не са на лекарите, чиито имена са посочени. В тях е написано заключение, че лицето отговаря на изискванията за физическа годност за водачите на МПС от категория „С“. До сега Районна прокуратура – Смолян е внесла 2 такива дела в съда, по които са постановени решения. Ползвателите на такива удостоверения са признати за виновни и са им наложени наказания за извършеното деяние.

Преди време в РП Смолян започна разследване по досъдебно производство за вписване на хора в националните регистри за ваксинация, въпреки че те не са били имунизирани. На какъв етап е досъдебното производство?
Образуваното досъдебно производство е за това, че с цел да се набави имотна облага е предизвикано заблуждение у служители на РЗОК-Смолян чрез въвеждане на компютърни данни в „Регистър на имунизираните лица за борба с КОВИД-19“. Там е било отразено, че е извършена ваксинация на определени лица, която реално не се е случило. Разследването все още не е приключило.

Срещате ли трудности, след като районните прокуратури в Мадан, Златоград, Девин и Чепеларе, преминаха към РП-Смолян като териториални отделения?
Не. През януари 2019 г. районните прокуратури в Чепеларе и Мадан, станаха териториални отделения към Районната прокуратура – Смолян, а от януари 2021 г. към нас преминаха Златоград и Девин. Те се намират на същите места и всеки гражданин, който иска да подаде своя сигнал или жалба може да отиде в съответното териториално отделение и да ги внесе. На всеки вход има информационен център, където с помощта на съдебните служители може да направи справка. Разпределението на преписките и досъдебните производства в Районна прокуратура – Смолян се извършва на принципа на случайния подбор чрез модула за случайно разпределение на делата, съобразно поредността на постъпването им. Чрез системата за разпределение делото отива при случайно избран прокурор, което е гаранция за безпристрастно разглеждане и решаване на преписката и досъдебното производство.

Как работи един прокурор след като на случайния принцип получи, съответното дело?
В хода на разследването дава указания на разследващия орган кои обстоятелства следва да бъдат установени и какви процесуално-следствени действия да се извършат. При събиране на достатъчно доказателства за виновно извършване на престъпно деяние, наблюдаващият прокурор указва лицето да бъде привлечено към наказателна отговорност, както и каква мярка за неотклонение да бъде взета. Преценяват се условията за взимане и на други мерки за процесуална принуда.Срокът за решаване на бързо производство е 3-дневен, след приключилото разследване, а на досъдебно производство е едномесечен. Такъв е срокът за произнасяне на прокурора при постъпила преписка за решаването й – дали да образува досъдебно производство или откаже образуването на такова.

Какви приоритети си поставяте като ръководител на РП-Смолян през тази година?
Нашите приоритети са свързани със срочното приключване над елата и внасянето им в съда, за да могат гражданите да получават бързо и качествено правосъдие. Искаме гражданите да живеят спокойно, както и все по-малко да бъдат случаите на водачи, които шофират пияни или след употреба на наркотични вещества.

Видео