Прокурор Димитър Николов от Районна прокуратура-Враца, Териториално отделение-Козлодуй: Дейността на прокурорите не е безконтролна

1 Февруари 2022 г.

Вестник „Козлодуй днес“

 

 

Димитър Николов е роден в гр. Горна Оряховица. Завършва право в Русенския университет „Ангел Кънчев”, където придобива квалификационна степен „магистър”. От 2005 г. е правоспособен юрист. В периода 2006 г. 2012 г. работи като дознател (разследващ полицай) в РУ на МВР - Горна Оряховица. С решение на Висшия съдебен съвет през 2012 г. е назначен на длъжност „прокурор” в Районна прокуратура Козлодуй, а през м. март 2018 г. става неин административен ръководител. Заема тази длъжност до края на 2020 г. Понастоящем е прокурор в Районна прокуратура - Враца, Териториално отделение - Козлодуй.

-Господин Николов, как и защо се насочихте към кариера в прокуратурата?

-За мен това беше естествено продължение в професионалното ми развитие. След завършването на висшето си образование започнах работа като разследващ полицай и се занимавах изключително с наказателно право. Това ми даде възможност да придобия нужните опит и знания в тази област и да се явя на конкурс за първоначално назначаване на прокурори, обявен през 2011 г. Успях да се класирам и започнах работа в прокуратурата.

-Каква е структурата на прокуратурата в Козлодуй? Какви са специфичните отговорности на прокурорите тук?

-След проведена реформа през 2020 г. и с решение на пленума на Висшия съдебен съвет Районната прокуратура в Козлодуй беше закрита. От 1 януари 2021 г. в града функционира Териториално отделение към Районна прокуратура - Враца.

Нашият съдебен район включва една районна прокуратура във Враца и четири териториални отделения към нея – в Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй и Оряхово. Въззивната инстанция за тях е Окръжната прокуратура във Враца.

Понастоящем в Териториално отделение – Козлодуй сме трима прокурори. Работим по всички видове преписки, които са от компетентност на районната прокуратура за територията на общините Козлодуй и Хайредин.

-Смятате ли за необходимо съществуването на институции – като местната прокуратура?

-Едва ли има някой, който да се съмнява в необходимостта от съществуването на местна прокуратура, местно районно управление на МВР или местен съд. С оглед компетентността ни, регламентирана със закон, ние работим по дела, разследващи най-често срещаната престъпност в обществото – битовата. Това са престъпни посегателства, насочени срещу личността и имуществото на гражданите. Сред тях са кражбите и грабежите, престъпленията, свързани с наркотици и причиняване на телесни повреди.

Неслучайно след окрупняване на прокуратурите в областните центрове по места останаха териториални отделения. Те продължават работата си с местните полицейски управления и районните съдилища.

Бих искал да подчертая, че съгласно Конституцията на Република България, една от функциите на прокуратурата е да следи за спазване на законността, като ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане. Това може да стане най-добре на място, в непрекъсната координация с разследващите, а и в близост до хората. Гражданите често ни посещават, за да подадат лично своите сигнали и жалби.

-Каква е натовареността на прокурорите в Козлодуй?

-Данните за 2021 г. показват, че средно един прокурор в нашето териториално отделение е наблюдавал 270 досъдебни производства, 278 преписки и е взел участие в 236 съдебни заседания. Показателите за натовареността при нас през последните години са трайно над средните за страната.

-Какви са типичните престъпления в Козлодуй? Какво показва статистиката на водените в Териториално отделение – Козлодуй досъдебни производства за изминалата 2021 г.?

-Структурата на престъпленията при нас е сходна с повечето места в страната. В частност, статистиката сочи, че сред водещите престъпления против собствеността са кражбите. Именно те заемат най-голям дял, в това число и кражби, извършени при квалифициращи обстоятелства, като взломни или чрез използване на техническо средство. След тях по брой са досъдебните производства, водени за причиняване на телесна повреда. Често разследваме престъпления, свързани с незаконно държане на наркотични вещества, престъпления по транспорта - управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, ползване на контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство.

осподин Николов, смятате ли, че изолацията, наложена в условията на пандемията, даде своето отражение върху спецификата на извършваните престъпления?

-Несъмнено изолацията през последните две години промени както начина на живот на хората, така и престъпността. През 2021 г. са постъпили 5 сигнала за домашно насилие, като са образувани 4 преписки и 1 досъдебно производство. Разследваните деяния са за закана с престъпление против личността в условията на домашно насилие и за противозаконно системно следене.

Имаме образувани 26 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемични мерки. Това деяние по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК е наказуемо.

-Какви специални методи за разследване използвате?

В наказателното производство се използват всички способи за доказване, регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс. Сред тях са разпит, експертиза, оглед, претърсване, изземване, следствен експеримент, разпознаване на лица и предмети, както и специални разузнавателни средства. В кодекса изчерпателно е определен и редът, по който те се извършват. В случай на неспазването му може да се стигне до негодност на съответния способ и изключването му от доказателствения материал.

-Какви са условията за достъп до информация – банкова, данъчна и друга, при разследване? Съществува ли централен регистър с такава информация, имате ли електронен достъп до нея?

Съгласно Закона за кредитните институции, банкова тайна представлява фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. За да бъдат разкрити сведения относно откриването и движението по банковите сметки за нуждите на конкретно разследване, наблюдаващият прокурор е длъжен да направи искане до районния съд. Едва след постановление на съда тази информация може да бъде предоставена и да се използва в хода на разследването.

Това се отнася и за разкриване на данъчна или осигурителна информация, само че в тези случаи се сезира съответният административен съд. Съгласно Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, освен прокурора, това може да бъде направено и от водещия разследването.

Както виждате, тази информация не е леснодостъпна за органите на разследването. Задължително трябва да бъде направено мотивирано искане, което да убеди съда, че ползването на съответната информация е от значение за разкриване на обективната истина в наказателното производство.

-Колко от обвинителните актове, внесени от прокурорите в съда, приключват с осъдителни присъди? Често ли се сключват споразумения между страните по делото?

-Прокурорите от Териториално отделение-Козлодуй внесоха в съда 24 обвинителни акта през изминалата 2021 г. Част от тези дела все още са на съдебна фаза, т.е. не са приключили със съдебен акт.

През 2020 г. 90 лица са осъдени по внесени актове на прокуратурата в Районен съд – Козлодуй, като на 14 от тях е наложено наказание „лишаване от свобода“, а 32 лица са условно осъдени. Останалите са с наказания пробация, лишаване от право (включително и за управление на МПС) и глоба в различен размер.

Налице е увеличение на осъдените лица през 2021 г. по актовете на прокуратурата, внесени в съда в Козлодуй. Общият им брой е 108. С наложено наказание „лишаване от свобода“ са приключени дела спрямо 21 лица, като условно осъдените са 43 лица.

В рамките на 2021 г. постигнахме 79 споразумения с обвиняеми лица, привлечени към наказателна отговорност предимно за извършени кражби, шофиране след употреба на алкохол, управление на нерегистрирани моторно превозни средства, както и за незаконно държане на наркотични вещества.

През изминалата година внесохме в съда и 17 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс. Прилагането на тази разпоредба е предвидена от законодателя при наличие на конкретни предпоставки. Например, когато деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

-Има ли осъдителни решения за нападение над лекари и медицински лица в Козлодуй по време на COVID пандемията?

-Не са постъпвали такива сигнали през периода и няма образувани преписки и досъдебни производства при нас за този вид престъпни деяния.

-Защо, според вас, в информационното пространство често се чуват нападки срещу прокуратурата?

-Мисля, че причините за тях могат да се търсят в няколко направления. Преди всичко това е свързано със спецификата на нашата работа, която предизвиква засилен интерес. Дейността на прокуратурата по привличане към отговорност на лица, извършили престъпления, и поддържане на обвинението в съда, не се харесва именно на тях. Това води до нападки, спекулации, опити да се влияе върху работещите в системата, което е неприемливо.

Неслучайно на държавното обвинение е отредено мястото в съдебната система, като по този начин се гарантира независимостта му от такива влияния, в това число и от страна на другите власти.

Наред с това държа да подчертая, че дейността на прокурорите не е безконтролна. Всички наши актове подлежат на контрол, както инстанционен и служебен от горестоящите прокуратури, така и съдебен за една голяма част от тях. Освен това редовно се предоставя информация на обществеността посредством вас, медиите. Разбира се, това се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор и в обем, недопускащ осуетяване на разследването.

-Как гражданите при спешна необходимост могат да се обърнат към дежурен прокурор в Козлодуй за подаване на сигнал или молба?

Гражданите могат да подадат сигнал на имейл адреса на Районна прокуратура - Враца ([email protected]). Могат да го направят и лично - на гише в съдебната сграда на ул. „Кирил и Методий“ № 5, етаж 5 в Козлодуй, при спазване на мерките срещу разпространение на Covid.