Районната прокуратура в Бургас с ръст на внесените в съд дела - близо 2000 за година

29 Декември 2021 г.

Тони Щилянова

В. „24 часа“

Усеща се осезаем мигрантски натиск, особено в Царево, Малко Търново и Средец, казва административният ръководител Иван Кирков - Прокурор Кирков, кои са най-характерните престъпления, по които районните прокурори работеха през 2021 г – втората поред година, преминала в пандемична обстановка?

-До 15 декември сме внесли в съд общо 1972 дела с обвинителни актове, споразумение и предложения за освобождаване от наказателна отговорност по чл.78 А. Това е за сметка на 1810 дела за цялата м.г. Имаме ръст на внесените дела и това до известна степен се дължи на мигрантския натиск, който е осезаем. Ръст на този вид дела има в териториалните отделения Царево, Малко Търново и Средец. Запазва се тенденцията от последните няколко години на намаляване на регистрираната престъпност. А ръстът на дела внесени в съд, е добър атестат за работата на разследващите органи и на прокурорите. За това, че всяка година има спад на престъпността с 10-20 % заслуга има и фактът, че наблюдаващите прокурори действат много адекватно във връзка с мерките за неотклонение „задържане под стража“. Има ръст на тези мерки, а това влияе на регистрираната престъпност, тъй като своевременно се отнема възможността на конкретното лице да извършва по няколко посегателства преди да бъде задържано. За тази година имаме 127 задържани, за миналата те са 111, а само преди 5-6 г. не бяха повече от 30-40. Имаме подобрение и по отношение на негативните показатели. Оправдателните присъди са 0,76 % от внесените в съд дела за т.г. за сметка на 1,27 % за м.г. При върнатите дела също има положителна тенденция – при 2,32 % върнати през миналата година, тази те са едва 1,57 %. Изключително съм доволен от работата на моите колеги и в Бургас и в териториалните отделения. Надявам се, че вършейки си работата макар и с частичка сме помогнали на хората в Бургас и региона да живеят по-добре и по-спокойно.

Факт е, че по време на пандемия се отчита скок на домашното насилие. Каква е ситуацията в Бургаския регион?

- Да, има известен ръст с около 10 % на случаите на домашно насилие през тази година спрямо миналата. За 2020 г. са образувани 198 преписки и 81 досъдебни производства, а за тази година те са 235 преписки и 90 производства. Има и ефективно осъдени лица, но един от проблемите е, че много пъти жертвите оттеглят жалбата си след известно време. Прокурорът няма друг полезен ход в този случай, освен да прекрати делото. Ние много внимателно следим тези случаи. Имаме създадена организация още по заповед на предишния главен прокурор, свързана с това ежемесечно да се провеждат срещи и да се обсъждат случаите на домашно насилие по преписките и досъдебните производства.

Какъв е механизмът за действие при тези случаи?

- Извършваме незабавна проверка - има конкретен алгоритъм, който е заложен в указанията и се спазва от полицаите. Освен, че се изисква незабавна справка от ЦПЗ дали насилникът се води на отчет, справка дали притежава оръжие и неговото изземване, има и ред други неща, свързани с превенция на евентуално извършване на престъпление. Често когато жертвата не познава правата си по Закона за домашно насилие, тя бива запознавана и се насочва към Центъра за превенция за защита към местна неправителствена организация / НПО/. Центърът съдейства за образуване на дело пред Бургаския районен съд и снабдяване на жертвата със заповед за защита от домашно насилие. Факт е, че тези случаи зачестиха, а това е много сензитивен елемент за обществото, на който ние се опитваме да противодействаме с максимални средства, без да жалим усилия.

Често жертвите на домашно насилие търпят с години, без да сигнализират институциите. Има ли много такива случаи в нашия регион?

- Да, има и такива случаи, затова ние през изминалите години имахме кампании по училищата, които провеждахме съвместно с представители на НПО. Обяснявахме на децата какви са им правата, че техните родители и те самите могат да бъдат жертви на домашно насилие. Имаше голям интерес от някои деца, които явно виждат това във вкъщи.

Доста полицейски акции бяха проведени през годината по линия на наркоразпространението. Каква е тенденцията по отношение на този вид престъпност?

- Има много случаи на задържани за държане на наркотични вещества, но тук тенденцията е устойчива. За 2020 г. има 195 внесени дела в съд, при 205 за тази година. Полицията работи активно в тази насока. За съжаление има много млади хора, които посягат към наркотиците. Тревожно се увеличава броя на лицата, предавани на съд заради управление на МПС след употреба на наркотици. Тук ръстът е с около 30 % спрямо миналата година. Кражбите също заемат голям дял от престъпността в региона,.

Как се отрази на работата окрупняването на прокуратурата? Към вас вече работят 7 териториални отделения?

- Основният проблем е свързан с човешкия ресурс – има кадрови дефицит, който трябва да се попълни. Много е трудно и не е привлекателно да има прокурори в по-малките населени места, защото това е свързано с пътувания, тъй като почти няма местни кадри. Иначе моето лично мнение е, че това окрупняване даде добър резултат, защото преди това постоянно се налагаше да се командироват прокурори от бургаската районна прокуратура в Несебър, Царево, Средец. Сега прокурорите от Бургас участват в разпределението на материалите в малките населени места, но си работят тук и е много по-лесно. Много са положителните неща. Като пример мога да посоча прокуратурата в Несебър, която е една от най-натоварените. Командировани бяха за по няколко месеца прокурори от цялата страна. Беше натрупан огромен обем от дела, които не бяха решени. На този етап смело мога да кажа, че нещата са значително по-добре. Там щатът е от 8 прокурори, което е един добър щат за тази прокуратура. Имайки предвид, че Областната дирекция на МВР е позиционирана в Бургас и ние като прокуратурата-майка също, координацията е много по-добра, бърза и адекватна.