Специализираната прокуратура с две основни цели като лидер на Постоянната конференция на прокурорите

8 Декември 2021 г.

Калина Петрова, Dir.bg

Българската специализирана прокуратура поема ръководството на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела на организираната престъпност, с мандат от четири години. Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви по този повод пред Dir.bg, че този избор е бил измежду всички страни-участнички в професионалната организация -  Сърбия, Словения, Северна Македония, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Унгария, Румъния, Гърция.

Целите, които си поставяме, са разширяване на преките професионални контакти на професионалната организация и неформален контакт на прокурорите в реално време, заяви Христо Кръстев. Като пример за добро сътрудничество той посочи взаимодействието на българските спецпрокурори с колегите им от италианската "Антимафия" - главно в противодействието на тероризма, укриването на данъци, разследването на престъпления срещу екологията.

С Христо Кръстев разговаряме за мотивите, с които българската Специализирана прокуратура е получила това признание, за целите, които си поставя, и за бъдещата дейност на организацията:

 

- Г-н Кръстев, какви цели си поставя българската Специализирана прокуратура, като лидер на Постоянната конфереция на прокурорите? Разкажете малко повече за тази структура.

- Първото, което искам да подчертая, е, че създаването на тази професионална организация на прокурорите, които работят по дела за организирана престъпност, се основава на Конвенцията на Обединените нации за транснационалната организирана престъпност, подписана в Палермо през 2000 г. И второ, дейността на тази Постоянна конференция на прокурорите се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Предполагам знаете, че става дума за една от най-големите правителствени организации, в която членуват всички държави от Европа, САЩ и Канада. В тази връзка, на 6 декември тази година, Българската прокуратура в лицето на Специализираната прокуратура, бе избрана за ръководител на тази строго професионална организация.

Основните цели пред Специализираната прокуратура, като неин лидер, се очертават две основни посоки. Първата е разширяване на самата организация, доколкото и специализирани прокуратури от други европейски държави заявяват желание за участие. Втората е разширяване на неформалния обмен на информация по разследвания на трансгранична организирана престъпност и на сътрудничеството по дела срещу престъпни групи, действащи на територията на множество държави. Това е начинът, по който може подобни престъпления да бъдат разкрити, да се запорират или изземат придобитите по престъпен начин средства и да се предадат на съд виновните лица.

- Как протече изборът?

- Беше труден. Дебатите коя специализирана прокуратура-членка на организацията да поеме координиращите функции за 4-годишен период продължи три часа. За нас изборът е международно признание и израз на доверие у нашите партньори. Сочи и че добре познават нашата работа. Взаимодействието в рамките на прокурорската организация е изключително важно, особено за държавите, които до момента са потенциални кандидати за приемане в ЕС. Знаете, че изпълнението на Молби за правна помощ, изпратени от съдебни органи извън ЕС, е свързано с бюрокрация, време и сили. В този смисъл, оперативното взаимодействие помага много и на нашата работа.

Със сигурност, изборът ни е свързан и с добрите професионални отношения със специализираните прокуратури в страните, представени в организацията през годините. Имам предвид неформалните срещи, лични контакти на магистратите и работата по конкретни казуси. Ето, че станахме втората прокуратура след Сърбия (където бе създадена организацията), която поема ръководството на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.

- Какъв е приносът на българската прокуратура по конкретни чужди разследвания?

- Примерите вероятно са десетки, дори стотици. Ще дам пример с информация, която предоставихме на колегите от италианската "Антимафия и антитероризъм", която помогна да бъдат разкрити престъпления на територията на Италия, свързани с укриване на данъци, престъпления срещу екологията и пр. С всяка една от прокуратурите, членуващи в Постоянната конференция обменяме информация по различни тежки казуси, свързани с международни престъпни групи, действащи едновременно на територията на няколко държави.

Засега в организацията членуват 12 прокуратури, сред които Италия, Унгария, Гърция, Румъния, Словения и още 6 балкански държави. Желание за подписване на декларация за участие в Постоянната конференция изрази и Австрия. Вероятно по време на нашето председателство предстои включването на прокуратури от други държави.