В Апелативна прокуратура-Пловдив е открита изложба „Пловдив след Освобождението“ на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“, посветена на Търновската конституция

16 Април 2021 г.

Днес, 16 април 2021 г., в Апелативна прокуратура-Пловдив се откри изложбата „Пловдив след Освобождението“ на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив.  

Експозицията е посветена на 142 години от приемането на първата българско конституция – Търновската конституция и е по случай Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура-Пловдив. Събитието се провежда съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив и Районна прокуратура-Пловдив.

Младите художници гостуват с 24 творби в сградата на площад „Съединение“ №3 за трети път, като настоящата изложба е подготвена специално за Деня на Конституцията. „Експозицията е постижение за нашите ученици, защото ги връща в едно по отдалечено време. Те „събудиха“  историята и опознаха градската среда от различна гледна точка. Представянето на експозицията в пространството на прокуратурата  е пример за добро институционално сътрудничество“, каза при откриването Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“. 

„Бъдете смели и не спирайте да мечтаете“, пожела на младите художници апелативният прокурор Тодор Деянов. За историята на Търновската конституция разказа Ваня Христева, заместник-апелативен прокурор. На откриването присъстваха Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, учители и представители на учениците – художници. Участниците в изложбата получиха като подарък Конституция на България и грамота.  

В своите картини младите таланти представят места в гр. Пловдив, свързани с исторически събития след Освобождението на България или са знакови за града и архитектурата. В експозицията са включени живописни и графични произведения с изгледи от различни години и периоди. 

Изложбата се реализира със съдействието на гл.ас. д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей - Пловдив. За да се подготвят за изложбата, учениците от Художествената гимназия участваха в специални музейни лекции под ръководството на преподавателя си по история - Александър Пейчев. Стефан Шивачев и специалисти от музея запознаха бъдещите художници с историята на Пловдив след 1878 г. и предоставиха ценни архивни фотографии, които помогнаха при създаването на творбите. Учениците получиха напътствия и художествени съвети и от преподавателите си по специални предмети.

Всички творби от изложбата "Пловдив след Освобождението" ще бъдат публикувани в официалните сайтове на НХГ "Цанко Лавренов" и Апелативна прокуратура - Пловдив.

Плакатите за събитието са създадени от десетокласниците Кристиана Грозданова и Георги Костадинов от специалност "Рекламна графика" по време на учебните часове при преподавателя Петър Чучулигов.

При откриването на изложбата бяха спазени всички противоепидемични мерки.