Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание; причинена е имотна вреда в общ размер на около 480 000 лв.
mj

За времето от март 2011 г., до 04.03.2013 г. обв. Десислава Алексиева - Русинова заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание на Република България. В това си качество Русинова не била овластена с каквито и да било правомощия, свързани с провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили - държавна собственост, зачислени към автопарка на Народното събрание, тъй като такива превозни средства били дарявани на държавни органи и учреждения  след  отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение и провеждане на нарочна процедура. Въпреки това обаче, тя решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение и непознаването от  гражданите П., Р., Ж. и Т.  на реда за придобиване на движими вещи, държавна собственост. На различни дати в периода март 2011 г.–септември 2012 г., обвиняемата се свързала с посочените по-горе лица и представяйки се като служител на Парламента им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили – държавна собственост. За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми - в общ размер 480 235 лв. Тъй като пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, а също така не им била възстановена от обвиняемата паричната сума, която й били предали, те се обърнали за съдействие към органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството Русинова е установена, като й е повдигнато обвинение по чл. 210, ал. 1, т. 3 и т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК (измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери)

Разследването е приключено, като на 07.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу  Русинова за описаното по-горе деяние. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

 


виж още ...