Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен мъж за причинена смърт на жена след извършен грабеж
ju

На 22 май 2019 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем З.Д., на 32 г,. за това, че на 30.09.2009 г., в гр. Пловдив, като извършител, в съучастие с Г.Б., на 32 г., /който впоследствие е починал/, като подбудител, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща документи, портфейл, ключове и пари, от владението на 56-годишната В.Б., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен със средна телесна повреда на пострадалата, от която впоследствие е настъпила смъртта й – престъпление по чл. 199 ал.2 т.1 във вр. чл. 198 ал.1 във вр. чл. 20 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив са били извършени процесуално-следствени действия, като в разкриване на тежкото престъпление  са участвали служители от Главна дирекция „Полиция“ – отдел „Тежки престъпления“, гр. София  и от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив. 

 По делото е установено, че на 30 септември 2009 г., в гр. Пловдив, пострадалата В.Б. се прибирала в жилищната кооперация, където живеела. На стълбището след входната врата, тя била нападната от непознат  мъж, който дръпнал дамската й чанта и побягнал. Пострадалата опитала да задържи вещите си, поради това била влачена от нападателя, а когато се развикала за помощ той й нанесъл пет прободно-порезни рани с нож в областта на корема и предмишницата. Съседи повикали „Спешна помощ“, като въпреки лекарската намеса жената е починала на 8 октомври 2009 г. Първоначално извършителят на престъплението не е бил открит. През 2018 г.  делото е било възобновено с оглед необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването, като на 22.05.2019 г. за горепосоченото престъпление като обвиняем е привлечен З.Д.,на 32 г.

Обвиняемият З.Д. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои  Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. За престъплението, по което е обвинен З.Д., законът предвижда наказание от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.


виж още ...