Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми и задържа двама чужди граждани за контрабанда на 288 кг хероин на стойност 17 744 700 лева
ik

Под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура -Хасково се води разследване за контрабанда на високорисково наркотично вещество хероин, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Установеният и иззет по надлежния ред хероин е с общо брутно тегло 288,380 кг на обща стойност 17  744  700 лв. по цени за съдопроизводството.

Разследването се извършва от разследващ митнически инспектор при Агенция „Митници“ под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково.

            Като обвиняеми са привлечени: С.Р., на 36 г., ирански гражданин – за престъпление по чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.2 от НК;

и С.Й., на 40 г,. турски гражданин – за престъпление чл.242 ал.4 предл.1, вр.ал.2, вр. чл.20 ал.4 от НК;

В тези случаи Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.

             Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

            До момента е установено, че на 14.04.2019 г., на ГКПП „Капитан Андреево“, при извършена от служители на Агенция „Митници“ щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от С.Р. ирански гражданин, са открити общо 288,380 кг хероин. Превозваният товар представлявал камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до България, гр. Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода на камерата се наблюдавали множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Същите керамични плочи били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на камерата. При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети (общо 144 броя), обвити в прозрачен полиетилен и съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагира на хероин.

Хероинът е иззет с протокол за претърсване и изземване, одобрен от Окръжен съд-Хасково.

Наблюдаващият прокурор е възложил на служители от ГД „БОП“ при МВР и на други структурни звена от МВР, извършването на необходимите оперативно-издирвателни мероприятния.  В резултат на това е установен и получателят на товара в страната ни – турският гражданин С.Й., който също е привлечен като обвиняем.

Извършени са неотложни действия по разследването –претърсване и изземване в помещения и МПС, намиращи се в различни населени места в страната, в изключително кратък срок са разпитани множество свидетели и др.

Днес, 18 април 2019 г., наблюдаващия прокурор внесе искане в Окръжен съд-Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.


виж още ...