Глоба в размер на 25 600 евро за незаконно пренасяне на валута през ГКПП Калотина
в

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия П.М., обвинен на извършено от него престъпление по чл. 251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство по случая е било образувано за това, че около 20:40 ч. на 16.04.2019 г., на ГКПП Калотина, при излизане от Република България за Република Сърбия, подсъдимият М. не изпълнил задължението да декларира парични средства в размер на 128 000 евро. С действията той нарушил разпоредбите на Валутния закон и на обнародван акт на министъра на финансите.

Парите били укрити в специално изработен тайник в акумулаторната батерия на електрическото задвижване на лек автомобил с български регистрационен номер.

В хода на воденото наказателно производство подсъдимият П.М. се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е споразумял с Районна прокуратура – Сливница да му бъде наложено наказание „глоба“ в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението, а именно 25 600 евро, с левова равностойност 50069,24 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване и протест.


виж още ...