Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с ученици от 91 НЕГ„Проф. Константин Гълъбов“
ol
nh
uj
hn

 Поводът бе 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

 

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с учениците и преподавателите от 91 НЕГ„Проф. Константин Гълъбов“. Поводът беше 140-годишнина от приемането на Търновската конституция, а покана за среща бе отправена от домакините.

Г-н Цацаров представи пред учениците историческите факти, свързани с приемането на Търновската конституция през 1879 г. Главният прокурор представи подробно и последвалите нови основни закони на държавата през 1947 г. , 1971 г.и 1991 г. В продължение на два часа последва открита дискусия.

Сред въпросите, поставени от учениците, бяха предимствата и недостатъците на президентска и парламентарна република, балансът между гражданските права и обществения ред, разделението на властите, справедливостта при определяне на наказанията в наказателния процес, каква е професията на магистрата и др.

В края на срещата г-н Цацаров подари на всеки от своите домакини книгата „500 мисли на бележити българи“ на издателство „Българска история“. От своя страна те му поднесоха книгата на Платон „Държавата“.


виж още ...