Ефективни присъди за кражба от стопанска сграда в с. Долна Кремена, община Мездра
Ефективни присъди за кражба от стопанска сграда в с. Долна Кремена, община Мездра

По внесен от Районна прокуратура – Мездра обвинителен акт съдът призна за виновни и наложи наказания „лишаване от свобода“ на трима подсъдими, извършили кражба от стопанска постройка в с. Долна Кремена, общ. Мездра.

Свидетелят П. Н. от гр. Враца бил регистриран като земеделски производител. За осъществяване на тази дейност той закупил краварник в  с. Долна Кремена, но от 2014г. сградата не била ползвана по предназначение. За охранител собственикът бил назначил подсъдимия Г. Ц.

В началото на месец септември 2014г. подсъдимите М. П., А. М. и Г. Ц. се събрали в дома на техен познат. Г. Ц. разказал на другите двама за краварника, който охранявал. Тримата решили да влязат в сградата, за да търсят вещи от метал, които после да предадат в изкупвателен пункт.

На следващия ден те отново се събрали, като носели ножовки и отвертки. С автомобил, управляван от М. П. се придвижили до набелязаното място. В сградата проникнали през липсващ прозорец, а впоследствие разбили стъкло на врата, водеща към помещение, където собственикът съхранявал инсталации за доене на крави, метални корита за хранене на животните и други. С носените от тях инструменти подсъдимите нарязали инсталацията, свалили и намиращите се в помещението камери за видеонаблюдение, манометри, вакуум помпи, кабели, дограма, алуминиева врата.  Част от отнетото имущество натоварили в колата и на няколко пъти превозили до изкупвателен пункт в гр. Мездра. Друга част задържали за себе си или продали на свои съселяни.

В хода на разследването е изготвена съдебно-оценителна експертиза, от която е видно, че стойността на откраднатите вещи е 2382.00лв.

За подсъдимите А. М. и  М. П. това не е първо наложено наказание, те са осъждани отново за извършени кражби, поради което им е определено наказание „лишаване от свобода“ в размер на четири месеца, при първоначален общ режим. Същото по размер е наказанието и за Г. Ц., но поради чистото му съдебно минало изтърпяването му е отложено за срок от три години.

Пресцентър – Апелативна прокуратура София


виж още ...