Два протеста срещу условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода внесе Окръжната прокуратура във Варна в Апелативния съд
hn

Окръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения на Варненския окръжен съд, с които е било допуснато условно предсрочното освобождаване от затвора на лишените от свобода Горан Георгиев и Любомир Димитров.

38-годишният Горан Георгиев е осъждан 19 пъти. В момента изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 1 година и 6 месеца. С определението на Варненския окръжен съд той бил освободен условно предсрочно от  изтърпяване за останалата част от присъдата си от 6 месеца и 20 дни. Съдът постановил мярка за пробационен надзор в този срок.

Окръжната прокуратура категорично не приема изводите на съда за траен процес на поправяне в поведението на осъдения. В протеста се припомня, че след 19 осъждания на 20 февруари тази година Районната прокуратура в Провадия е внесла обвинителен акт за кражба, представляваща опасен рецидив, срещу Горан Георгиев. 

32-годишният Любомир Димитров изтърпява в момента 7-годишна ефективна присъда за престъпление, извършено в условията на опасен рецидив. Осъждан е общо 9 пъти. Нито предишните му пребивавания в местата за лишаване от свобода, нито сегашното е довело до трайно превъзпитание, поправяне и ресоциализация на осъдения. Според обвинението той е извършил в затвора четири груби дисциплинарни нарушения, като последното през 2016 г., когато у него е намерена наразрешена за държане в затвора вещ.

Според Окръжната прокуратура във Варна и в двата случая е налице първата предпоставка в изискванията на член 70, ал. 1 от НК за условно предсрочно освобождаване  – да е изтърпяна част от наказанието. Законът обаче изисква и безспорни доказателства за поправянето им, каквито и при двамата изтърпяващи ефективни присъди липсват.

Протестите на прокуратурата ще бъдат разгледани в Апелативния съд във Варна. До произнасянето на втората съдебна инстанция те ще продължат да пребивават във варненския затвор.


виж още ...