На 18 май 2009 г. от 13, 30 часа в Конферентната зала...

18 Май 2009 г.

На 18 май 2009 г. от 13, 30 часа в Конферентната зала на Съдебната палата (етаж 1) стартира частичен туининг проект BG/07/IB/JH/02/UE/TwL „Допълнително укрепване на административния капацитет на прокуратурата за борба с организираната престъпност ...

На 18 май 2009 г. от 13, 30 часа в Конферентната зала на Съдебната палата (етаж 1) стартира частичен туининг проект BG/07/IB/JH/02/UE/TwL „Допълнително укрепване на административния капацитет на прокуратурата за борба с организираната престъпност в сферата на културните ценности и по-специално свързаните приложими достижения на правото на Европейските общности”. Партньор на Прокуратурата на Република България по проекта е Министерството на правосъдието на Република Италия, съвместно с Министерство на културното наследство и специализираното звено на Карабинерите за защита на културното наследство към същото министерството. Италианските партньори разполагат с подкрепата на Националната агенция „FORMEZ” на Министерството на публичната администрация, която осигурява обучение и техническа помощ на италианската публична администрация.

Проектът е с продължителност шест месеца и се финансира от средства по Преходния финансов инструмент на Европейския съюз, на обща стойност 196000 евро, от които 178000 евро от страната партньор и 18000 евро от национално съфинасиране.

Избраният италиански партньор е с богат опит в борбата с организираната престъпност в областта на културните ценности, в борбата с престъпленията, засягащи националното палеонтологично, археологическо, художествено и историческо наследство.

Общата цел на проекта е повишаване капацитета на българските правоохранителни органи за работа по случаи на нарушаване на достиженията на правото на Европейските общности, свързани с разпространението на културни артефакти и борбата с транс-националната организирана престъпност, която се облагодетелства от нелегалната търговия с културни предмети.

Учредителното заседание ще се проведе на 18 май 2009 г. от 15, 30 часа в Конферентната зала на Съдебната палата, където ще бъде конституиран Управителен съвет, със задача да обсъжда периодично и да контролира напредъка в изпълнението на планираните дейности, както и отчитането на постигнатите резултати. В състава му влизат представители на ръководството на Прокуратурата на Република България, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на културата, както и представители на други институции като наблюдатели.