Двама мъже са осъдени за извършена измама по схемата „пари за колет“ по обвинение на Районна прокуратура – Павликени

21 Април 2016 г.

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура-Павликени и постигнато споразумение в съдебна фаза двама мъже са осъдени на лишаване от свобода при строг режим, за извършена от тях измама по схемата „пари за колет от чужбина“  – престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, във вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура-Павликени и постигнато споразумение в съдебна фаза, двама мъже са осъдени на лишаване от свобода при строг режим, за извършена от тях измама по схемата „пари за колет от чужбина“  – престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, във вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

       Подсъдимите Димитър Ж. и Пламен П. се признаха за виновни и са осъдени  за това, че  в периода 31.07. - 03.08.2015г. в град Павликени и на път между град Павликени и село Батак, общ. Павликени, до Автоматична газоразпределителна станция, действайки в условията на продължавано престъпление, през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, след предварителен сговор помежду си и с неустановено лице, с цел да набавят  за себе си или другиго имотна облага, възбудили и поддържали  в  жена  заблуждение, че неин приятел й е пратил от чужбина колет със спестяванията си и с това й причинили имотна вреда в размер на  12 698 лв.

         Двамата обвиняеми са осъждани. Решили да си набавят парични средства, като извършват измами чрез телефониране на случайно избрани номера и заблуждаване на лицата, че техен близък, който живее в чужбина, е изпратил колет с ценности, за освобождаването на който е необходимо да се заплати  парична сума.      Така на 1.08.2015 г. на домашния телефон на пострадала жена се обадил  мъж, като се представил за неин стар приятел. По схемата „пари за колет“, за получаване на няколко пратки, взели от жената  общо 12 698 лв.

Димитър  Ж. е осъден на  лишаване от свобода за една година при строг режим.   Наказанието на  Пламен  П. е също   лишаване от свобода за срок от седем месеца и 14 дни, при строг режим.

      Двамата обвиняеми са задържани и са приведени в затвора.

       Споразумението не подлежи на обжалване и има последици на влязла в сила присъда.