Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж за изнудване и ползване на чужда дебитна карта

18 Април 2016 г.

Окръжна прокуратура – Габрова внесе в съда обвинителен акт срещу 22 – годишен,  изнудвал свой познат и изтеглил пари  от дебитната му карта без негово съгласие -  престъпление по чл.214, ал.1 от НК и по чл.249, ал.1 от НК, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Окръжна прокуратура – Габрова внесе в съда обвинителен акт срещу 22 – годишен,  изнудвал свой познат и изтеглил пари  от дебитната му карта без негово съгласие -  престъпление по чл.214, ал.1 от НК и по чл.249, ал.1 от НК, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Мечо Й. е за това, че при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, на  11.07.2015 година в гр.Габрово принудил Станислав С. чрез заплашване /че няма да му върне мобилен телефон „Lenovo” с поставени в него карта памет и СИМ карта на обща стойност 256 лева/ противно на волята, да му даде  на два пъти общо 30 лева. С това му причинил вреда в размер на 30 лева.

Мечо Й. е обвиняем и за това, че при условията на продължавано престъпление  на 11.07.2015 година в 16.58.05 часа и в 16.58.55 часа, в гр.Габрово използвал платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляря Станислав С., като изтеглил на два пъти  общо 70 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление.

Обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер .На 11.07.2015 г. застигнал с велосипед пострадалия, който бил с брат си и негов приятел. Спрял при тях и предложил на Станислав  да направят бартер с телефони. Пострадалият носел в себе си телефон, марка „Леново А536, който бил закупил същия ден за 229лева. Поискал новия телефон, за да го види и предложил в замяна да му даде собствения си телефон и велосипеда си. След като Станислав отказал, обвиняемият прибрал в джоба си телефона  му, като  казал, че няма да му го върне. Пострадалият дълго си искал телефона, но Мечо отказал да му го върне, докато не му даде 10 лева. Станислав нямал в себе си пари, затова дал дебитната си карта на брат си, като  му казал ПИН кода. Обвиняемият взел парите, но вместо да върне телефона издърпал от ръката му дебитната карта и си тръгнал. Веднага отишъл до близък банкомат и на два пъти изтеглил от чуждата карта  общо 70 лева. По-късно Мечо отишъл до жилището на Станислав и отново поискал да върне телефона, но срещу 20 лева. Пострадалият дал парите и този път получил телефона си, но без карта памет и СИМ карта.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Габрово.