Ученици и студенти се срещнаха с прокурори и съдии, надникнаха „ В кориците на делото“ и присъстваха на симулиран съдебен процес в „Ден на отворените врати” в Съдебната палата във Велико Търново

15 Април 2016 г.

Близо 150 ученици и студенти посетиха  „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново, днес.   

Близо 150 ученици и студенти посетиха  „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново, днес.   

За поредна година инициативата се провежда съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура и Апелативен съд, Окръжен съд и Районен съд във Велико Търново.

„Пожелавам  на най-младите  да разберат какво е това прокурор и съдия. Защото правото е постоянно около тях  - право е да ходят на училище, право е да получават високи оценки, но имат и задължения – да се трудят за тях и понякога – санкции за неизпълнение,  било то двойки или засилен родителски контрол“ – с тези думи г-н Огнян Басарболиев, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура В. Търново се обърна към присъстващите ученици. На студентите той пожела: „Да разберат, че фразата за работата на прокурора и съдията, че е интересна, трудна, отговорна и понякога неразбрана – не е клише.“, а на  бъдещите юристи: „да се влюбят в правото и тази любов да им остане до живот“.

„Правосъдието трябва не само да бъде въздадено, а това трябва да стане по начин, видим за всички“ – каза при откриването г-н Янко Янев, председателя на Апелативен съд Велико Търново.

Във взаимодействие помежду си, съдилищата и прокуратурите, с активното участие на студенти и преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” преминаха  мероприятия, с цел повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на съдилищата и прокуратурите, като инициативите  са насочени основно към младите хора – ученици, студенти и деца лишени от родителски грижи.

За първи път през тази година се проведе ролево представяне на етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото”.  Под ръководството на г-жа Румяна Ирманова  - прокурор в Апелативна прокуратура и г-жа Невена Орманджиева – прокурор в Окръжна прокуратура В. Търново, студенти специалност „право” имаха възможност да проучат архивно дело за жестоко убийство и наложено наказание – доживотен затвор.  Пред студенти специалност „връзки с обществеността“ и „журналистика“ бъдещите юристи  представиха различните етапи на работа, като следваха „стъпките” на магистратите работили по казуса – от подадения сигнал за изчезнало лице, обявяването му за издирване, събиране на доказателства и проверка на версии до откриване и установяване на  трупа,  разкриване на извършителя, повдигане на обвинение и предаване на виновното лице на съд, ролята на прокурора в съдебната фаза и разглеждането на делото на три съдебни инстанции до влизане на присъдата в сила и привеждане в изпълнение на наказанието.

Студенти от Юридическия факултет на ВТУ представиха симулативен съдебен процес, като с тях работи съдия Владимир Страхилов и прокурор Таня Катрева.

Най-малките посетители бяха ученици втори клас от ОУ „П. Евтимий“, за които  съдия Солакова и прокурор Орманджиева  бяха подготвили  адаптирана презентация за представяне работата на съда и прокуратурата пред деца от началния курс на обучение.

Съдии и прокурори от  районен и окръжен съд и от районна и окръжна прокуратура проведоха среща-дискусия с ученици от гимназиалния курс.

Представителите на целевите групи се включиха в информационни турове в отделните съдебни органи в Палатата. Посетиха  презентации на адаптираните зали за изслушване на деца, специалният софтуер за синтез на реч, както и системата за провеждане на видеоконферентна връзка.