Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима мъже за държане на наркотични вещества, без надлежно разрешително, с цел разпространение

12 Април 2016 г.

Акцията по задържането им е проведена съвместно със служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив

На 10 април 2016 г. в гр. Пловдив, под наблюдението на Окръжна прокуратура - Пловдив, е била проведена акция от служители от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по линия на противодействие на трафика на наркотици.

Към 22,40 часа на паркинг пред жилищен блок в район „Южен“ е бил задържан Гюнай А., на 33 г. от гр. Куклен, докато се качвал в лек автомобил „Опел“. При извършено претърсване и изземване в колата са били открити  1,1 кг хероин, а в жилището му, е бил намерен още половин килограм от същия наркотик. По случая като съпричастен е бил задържан и К. Г., на 39 г. турски гражданин, в чието жилище в гр. Пловдив също е било извършено претърсване.  

На 11 април 2016 г. Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Гюнай А. и К.Г. за държане на посочените наркотични вещества, с цел разпространение, в съучастие – престъпление по чл. 354а, ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. 

С постановление на наблюдаващия прокурор двамата са задържани за срок от 72 часа и предстои да бъде внесено искане в Окръжен съд-Пловдив за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и Тенур Р., на 32 г. от гр. Пловдив, за държане на наркотични вещества в големи размери с цел разпространение – престъпление по чл. 354а, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 4 април 2016 г. в гр. Асеновград, след наблюдение на служители от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив,  е бил спрян за проверка лек автомобил, марка „Опел Астра“. При извършено претърсване  от колата е бил иззет хероин с общо тегло около 1 кг., на стойност 49 382 лева.  В автомобила е пътувал и Тенур Р., на 32 г. от гр. Пловдив. До момента е установено, че той е държал и пренасял наркотика от гр. Пловдив към гр. Асеновград, с цел последващо разпространение.   

На  7 април 2016 г. спрямо него е била взета мярка за неотклонение „задържане по стража“ от Окръжен съд-Пловдив. През 2009 г. той е бил осъждан отново за държане на наркотици.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив продължават активните процесуално-следствени действия по двата случая – разпити на свидетели, назначаване на експертизи и др. До момента е установено, че част от хероина бил предназначен за разпространение в квартал „Столипиново“ в гр. Пловдив.