Потвърдена е осъдителната присъда на бившия областен управител на Разград, изразходвал неправомерно бюджетни средства за ремонт на молитвени домове със средства за бедствия

30 Март 2016 г.

Тричленен състав на Върховния касационен съд със свое решение от 30 март 2016 г. потвърди присъдата на бившия областен управител на Разградска област Наско Анастасов, който ремонтира молитвени домове със средства за преодоляване на природни бедствия, каквито не е имало на територията на областта на 19 март 2009 г., с което ощетил държавата със 512 762 лева  – престъпление по член 254а, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Тричленен състав на Върховния касационен съд със свое решение от 30 март 2016 г. потвърди присъдата на бившия областен управител на Разградска област Наско Анастасов, който ремонтира молитвени домове със средства за преодоляване на природни бедствия, каквито не е имало на територията на областта на 19 март 2009 г., с което ощетил държавата със 512 762 лева  – престъпление по член 254а, ал. 2 от Наказателния кодекс. Потвърдената присъда на бившия управник е лишаване от свобода за една година с изпитателен срок от три години и лишаване от право да заема държавна длъжност за срок от една година, произнесена от състав на Варненския апелативен съд.

Върховният касационен съд прекрати касационното производство по обвиненията срещу Анастасов за престъпление по служба по член 282 от Наказателния кодекс, а спрямо другия подсъдим – заместник областния управител Бехчет Сюлейман, по обвинението, че като длъжностно лице не положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това последвала значителна вреда - престъпление по член 219 от Наказателния кодекс.