Оставиха в ареста турския гражданин Байрам Караджа, пренесъл контрабандно боеприпаси за огнестрелно оръжие

30 Март 2016 г.

Бургаският апелативен съд потвърди наложената от Окръжния съд в града мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Байрам Караджа (държавен служител на Република Турция). Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Бургаският апелативен съд потвърди наложената от Окръжния съд в града мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Байрам Караджа (държавен служител на Република Турция). Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Повдигнатото обвинение срещу Караджа е за извършен опит на квалифицирана контрабанда (на боеприпаси за огнестрелно оръжие - 35 броя патрони) , за което престъпление се предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може вместо глоба да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Квалифицирана контрабанда е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 от НК.

Караджа вече е осъждан на територията на Р. България  за извършено на 26.04.2015 г. престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като му е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, чието изпълнение  е било отложено за срок от 3 години. Настоящото престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК е извършено в изпитателния срок на това условно осъждане.

Според прокурора, от  събраните към този момент доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Караджа е извършил престъпното деяние. То се потвърждава от извършените разпити на митническите служители от ГКПП „Малко Търново“, които са открили боеприпасите. Патроните, които са от калибър 9 мм., са годни за употреба от огнестрелно оръжие. Това е доказано от вече извършена експертиза. Според представителя на държавното обвинение, е възможно Караджа да се укрие или да извърши ново престъпление. Тази възможност се мотивира от факта, че Караджа няма постоянен адрес на територията на Р. България. Турският гражданин е обвинен в тежко умишлено престъпление, което е извършено в изпитателния срок на влязла в сила преди по-малко от година осъдителна присъда срещу него.

Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и задържа под стража Караджа.

Определението на Апелативен съд-Бургас е окончателно.