Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж, мамил при продажба чрез интернет

30 Март 2016 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 27-годишен мъж от Севлиево за извършена измама при продажба на вещи чрез интернет - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 27-годишен мъж от Севлиево за извършена измама при продажба на вещи чрез интернет - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Даниел Ц. е за това, че на 30.09.2015 г., в гр. Велико Търново, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение в мъж от същия град – че ще му достави чрез куриерска фирма - RAM памет „2х2gb ddr2 800 mhz, а вместо това му изпратил две стари платки за телефон и с това му причинил имотна вреда в размер на 28,40 лв.

Пострадалият имал нужда да закупи части за ремонт на своя компютър, а именно RAM памет DDR 2. На 30.09.2015 г. намерил обява за такава памет в сайта, включваща две платки за цена от 25 лв. В обявата били посочени и снимки на продаваната част. Изпратил съобщение през системата на сайта за продажби „OLX” до автора на обявата и посочил телефон за връзка. В съобщението до продавача запитал дали паметта е съвместима с процесор “INTEL”. Същият ден  му се обадил мъж от скрит номер, който отговорил положително, че продаваната памет е съвместима с процесора. Уговорили се доставката да стане чрез куриерска фирма, с опция „преглед и тест”. Същия ден обвиняемият изпратил пратка, но вместо уговорената РАМ памет, опаковал стари платки от телефон, и без да посочи опция „преглед и тест”.

На 01.10.2015 г. пострадалият  получи пратката в офис на куриерска фирма и платил наложения платеж. След като установил, че тя съдържала непотребни платки, поискал да му бъдат върнати парите, но служителят отказал, тъй като нямало заложена услугата „преглед и тест”. Измаменият се опитал да се свърже с подателя на пратката по телефона, но никой не му отговорил.

Обвиняемият е осъждан. В полицията в Севлиево периодично са получавани постановления за разпити по делегация от различни полицейски управления за извършени измами по интернет при сключване на сделки за продажба на вещи от обвиняемия.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд В. Търново.