Окръжна прокуратура – Велико Търново отчита 99,54 % решени преписки в едномесечен срок

30 Март 2016 г.

На 28.03.2016г. в Окръжна прокуратура Велико Търново се проведе съвещанието по приемане на годишния доклад за дейността на Окръжна прокуратура гр.Велико Търново и на Районните прокуратури от Великотърновски съдебен окръг за 2015 г.

 

 

На 28.03.2016г. в Окръжна прокуратура Велико Търново се проведе съвещанието по приемане на годишния доклад за дейността на Окръжна прокуратура гр.Велико Търново и на Районните прокуратури от Великотърновски съдебен окръг за 2015 г.

На съвещанието присъстваха г-н Евгени Диков – Директор на НСлС и Заместник на Главния прокурор по разследването, г-н Цветомир Йосифов – Прокурор, завеждащ отдел 04 „Международен“ при ВКП, г-н Огнян Басарболиев – Административен ръководител - Апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – В.Търново, г-н Светослав Калчев – прокурор в Апелативна прокуратура – В.Търново, г-жа Корнелия Колева – И.Ф.Административен ръководител-председател на Окръжен съд гр. В.Търново, г-н Георги Чемширов – Административен ръководител - Председател на Административен съд-В.Търново, г-н Димитър Машов – Директор на ОДМВР-В.Търново, г-н Владимир Шомов – Началник отдел „Досъдебно производство“ в ОДМВР-В.Търново и г-н Тихомир Солаков – Директор на ТД „НС“ – В.Търново.

При представянето на доклада в областта на наказателно-съдебния надзор като положителна се отбеляза продължаващата тенденция за съкращаване на сроковете, в които протича съдебното производство, което се дължи на доброто качество на разследването и  внесените обвинителни актове.

Отново в прокуратурите в съдебния окръг са постигнати отлични резултати, касаещи срочността за привеждане на влезлите в сила присъди.

През  2015г. прокурорите от Великотърновски съдебен окръг са  наблюдавали общо  7 293 броя преписки, от които са решили   7 021 броя преписки, като  в едномесечен срок са приключени  6 989 броя или 99,54% от преписките. Най-голям брой е наблюдавала РП-Велико Търново – 2 253 преписки, следвана от ОП-В.Търново – 1 685 преписки, РП-Г.Оряховица –  1 645 броя преписки, РП-Павликени -  за 2015г. – 737  преписки,      РП-Свищов –  662 броя преписки за 2015г и РП-Елена – за 2015г. - 311 преписки.

Наблюдаваните досъдебни производства са 6 013.

На съд са предадени  1 097 лица, извършили престъпление.

През 2015г., сравнено с предходните две години броят на образуваните досъдебни производства по Наказателния кодекс,   остава  приблизително еднакъв, което  показва запазване на   профила на престъпната дейност, осъществявана на територията на Великотърновски съдебен окръг.

Водещо място през последните три години заемат престъпленията против собствеността –  1 386 броя. Следват  общоопасните – 907 броя, против личността - 318 броя и  против стопанството –  264 броя. Пети по ред са  документните престъпления –114 броя, а след тях са престъпления против брака и семейството – 77 броя, против реда и общественото спокойствие – 64 броя, против дейността на държавни органи и обществени организации –  58 броя, престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителни системи – 28 броя, престъпленията против правата на гражданите – 13 броя  и  компютърни престъпления –  3 броя.

Неотстъпно водещи в статистиката през последните три години са внесените с прокурорски актове в съда дела за общоопасни престъпрления -  534 прокурорски акта /54.4%/, следвани от престъпленията против собствеността - внесени 235 прокурорски акта/24.1%/

През 2015г. са внесени 986 прокурорски акта срещу 1 097 лица.  Обвинителните актове са 396 броя, срещу 464 лица.  Споразуменията са 411 броя срещу 448 лица.Предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК са 179 броя срещу 185 лица. Направени са  65 искания за вземане мерки за неотклонение „Задържане под стража”.

В областта на наказателно – съдебният надзор като положителна се отбелязва продължаващата тенденция за съкращаване сроковете, в които продължава съдебното производство, което се дължи на високото качество на разследването на досъдебните производства и на внасяните обвинителни актове.

 Общият брой на осъдените и санкционирани лица е  1 089 бр., от които 1044бр.  с влязъл в сила съдебен акт. Броят на лицата осъдени по одобрени споразумения е  442, по обвинителни актове - 490, а по внесени предложения по чл. 78”а” от НК - 157 броя. Запазва се наблюдаващата се от 2014 г. тенденция за по-висок брой на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт по внесени обвинителни актове.

Относителният дял на постановените през 2015г. оправдателни присъди и решения е само 2,8 % спрямо внесените. Съпоставено с предходните два отчетни периода, през 2015г. е налице тенденция към намаляване на броя  на постановените оправдателни съдебни актове, както и на броя на оправданите лица.

През периода в прокуратурите в съдебния окръг са постигнати отлични резултати и относно срочността за привеждане в изпълнение на влезлите в сила присъди.

През 2015 г. от общия брой ДП на специален надзор на ВТОП, ВКП  е взела и наблюдавала едно дело с особен обществен интерес, водено е по чл.115 НК, срещу Илиян Здравков. На 06.07.2015 г. делото е внесено в Окръжен съд В. Търново с  обвинителен акт.  Здравков е признат за виновен и му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 30 години.

 През същата година ВКП е продължила да наблюдава и взетото на специален надзор сл. дело водено по чл.116 ал.2 във вр. с чл. 115 НК, срещу Петко Петков затова, че при провеждане на полицейска акция умишлено е причинил смъртта на служител на  СОБТ при МВР и е прострелял още 3-ма служители на отряда. На 19.12.2014 г. делото е внесено в Окръжен съд В. Търново с  обвинителен акт и на е постановил присъда с която Савов е признат за виновен и му е наложил наказание доживотен затвор без замяна.

При обсъждане на доклада се заложиха и приоритетите на ОП- В.Търново и териториалните прокуратури  през 2016 г.: ефективното провеждане и реализация на наказателното преследване;; укрепване капацитета на Прокуратурата за осъществяване на основните й функции; борба с корупцията и превантивната дейност; утвърждаване на Надзора за законност в прокуратурата като значим инструмент за преодоляването с правни средства на важни за обществото проблемни области, посредством активизиране на съответните компетентни органи на местно ниво.

Като един от основните приоритети за 2016 г. остава полагането на усилия за намаляване броя на делата с продължителност на разследване над шест месеца, както и запазване и задълбочаване на взаимодействието и оперативното сътрудничество с органите на МВР и ТД „НС“ по предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на корупционните престъпления.