Прокурорите от Шуменския съдебен окръг отчитат тенденция към увеличаване на делата с предмет на престъпленията имущество или средства на Европейския съюз през 2015 г.

28 Март 2016 г.

Прокурорите от Шуменския съдебен окръг са ръководили 35 производства с предмет на престъплението имущество или средства от еврофондове, принадлежащи или предоставени от Европейския съюз на България. Като съпоставка с нарасналия брой на тези дела в отчетния доклад на Шуменската окръжна прокуратура се сочи броят им през предходната 2014 г., когато те са били само осем. По решените и внесени в съда прокурорски актове по 22 досъдебни производства за такива престъпления осъдени и санкционирани са 10 лица.

Прокурорите от Шуменския съдебен окръг са ръководили 35 производства с предмет на престъплението имущество или средства от еврофондове, принадлежащи или предоставени от Европейския съюз на България. Като съпоставка с нарасналия брой на тези дела в отчетния доклад на Шуменската окръжна прокуратура се сочи броят им през предходната 2014 г., когато те са били само осем. По решените и внесени в съда прокурорски актове по 22 досъдебни производства за такива престъпления осъдени и санкционирани са 10 лица. Ръстът на дела с имущество и средства на ЕС се дължи до голяма степен на инициативността на прокурорите от района на Окръжната прокуратура в Шумен, каквато е тенденцията за миналата година и при досъдебните производства за изпиране на пари.

Прокурорите от Окръжната прокуратура Шумен, Районната прокуратура в града и прокуратурите в Нови пазар и Велики Преслав са с най-високо ниво на натовареност в апелативния район. Всеки един от тях е работил средно по 1277,5 преписки, дела, актове и участия в заседания за 2015 година, като са изпреварили по натовареност дори прокурорите от Варна.

От общо наблюдаваните 4317 преписки броят на новообразуваните през 2015 г. е 4081. Запазва се тенденцията от минали години най-голям дял в структурата на новообразуваните досъдебни производства да са за престъпления против собствеността – 761, следвани от общоопасните престъпления – 564, престъпленията против личността – 231, против стопанството – 168, документни престъпления – 74, против брака и семейството – 68, против реда и общественото спокойствие – 53, против дейността на държавните органи и обществените организации – 32, против правата на гражданите – 24, и 17 – против данъчната и осигурителната системата в страната.

1056 души са пострадалите физически лица от извършените престъпления по новообразуваните досъдебни производства, като броят на непълнолетните  жертви е 38, а малолетните – 35.