Районна прокуратура – Горна Оряховица предаде на съд, мъж нарушил обществения ред, като демонстративно шофирал с висока скорост

24 Март 2016 г.

Районна прокуратура – Горна Оряховица внесе в съда обвинителен акт срещу 23-годишен мъж, който грубо нарушил обществения ред, като  демонстративно управлявал лек автомобил с драстично висока скорост -  престъпление по чл.325 ал.2 вр. с ал.1 НК.

Районна прокуратура – Горна Оряховица внесе в съда обвинителен акт срещу 23-годишен мъж, който грубо нарушил обществения ред, като  демонстративно управлявал лек автомобил с драстично висока скорост -  престъпление по чл.325 ал.2 вр. с ал.1 НК.

Обвинението срещу Антон Б. е за това, че на 26 и на 27.09.2015 г. в района на с.Поликраище и в с.Поликраище, община Горна Оряховица, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като управлявал лек автомобил  „Пежо 106“, негова собственост, с демонстративна и неоправдана от пътните условия превишена скорост – 230 км/час, надвишаваща драстично въведените ограничения и опасна за живота, здравето и имуществото на жителите на с.Поликраище и на движещите се пред него и преминаващи покрай него автомобили. Освен това Антон Б. осигурил заснемането на движението на автомобила с посочената скорост, като по време на записа демонстрирал неуважение към бъдещите зрители на записа, показвайки циничен жест със среден пръст и отправил подигравателен поздрав към национална електронна медия – „Нова телевизия“. Мъжът създал  условия за публикуването на записа в Интернет чрез платформата „Ю Тюб“ /youtube/, като технически обезпечил това публикуване, чрез интернет, с което осигурил възможност демонстративното нарушаване от негова страна на обществения и законов ред и на нощната тишина да стане достояние на широк кръг от граждани. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Обвиняемият е собственик на лек автомобил „Пежо 106“ от  2014г. Според заводските характеристики на автомобила максималната скорост на движение е 195 км/час. В хода на разследването е установено, че по автомобила на обвиняемия  са извършени множество тунинг-подобрения на мощност на двигателя и стабилизиране на ходовата част, моторът е оборудван с турбо компресор за принудително пълнене, автомобилът е оборудван с челен интеркулер  /радиатор за охлаждане на въздуха/, моторът е оборудван със спортна състезателна електроника, с по-големи инжектори за доставка на повече гориво, за целта на турбо—конверсията е изработен изпускателен колектор и цялостна изпускателна система без катализатори. Направените подобрения  дават възможност за значително увеличаване на скоростта, която в случая  достига максимална скорост на движение  236.2 км./час , а двигателят е с мощност 211.8 к.с. = 155.8kw

През нощта на 26/27.09.2015 г. обвиняемият бил с автомобила си – тунингованият „Пежо 106“. В с. Поликраище  се срещнал със свой приятел. Решили да се повозят, за да видят как върви автомобила. Когато  излезли на пътя В.Търново- Русе в посока с.Поликраище обвиняемият предложил на приятеля си  да снима с  GSM,  клип как върви колата. Малко преди табелата, за влизане  в с.Поликраище, започнал да ускорява движението на автомобила. Продължил да кара по първокласен път  в посока Русе, като на правата отсечка с дължина около 3 км., карал с една и съща скорост – при изпълнен скоростомер, с 230 км/час. По време на записа водачът на автомобила казал и няколко реплики: „Снимай табелата на Поликраище“, известно време след това: „Село Поликрайще– писта „Монца“, с  230 км/час“.   и показал нецензурен, циничен жест със среден пръст, с думите: „240 км“ и „С любов за Нова телевизия“.

Още същата нощ, в ранните часове на 27.09.2015 г.,  видеозапис бил качен в Интернет чрез платформата „ Ю Тюб“ /youtube/, от профила на потребителя Marto Radov, под името „Поликраище писта Монца част 3“  и към 07.10.2015г. бил показван 61 пъти.

На 07.10.2015 г. в интернет изданието „БЛИЦ  Новини“, била качена публикация с наименованието: „Опасен гамен на пътя гони с 230 км/час в населено място“. Публикацията е прочетена 2 670 пъти. Заглавието и съдържанието й показват по безспорен начин, че поведението на обвиняемия, заснето на видеоклип, е скандализирало обществото и е получило изключително негативна реакция сред гражданите.

По същото време, сутринта на 07.10.2015г., по националната електронна медия „Нова телевизия“ бил излъчен репортаж, в  който бил показан заснетия в видеоклип. Репортажът на „Нова телевизия“ също отразил възмущението и негативната реакция, а думите „ с любов на Нова телевизия“ и циничния жест  със среден пръст на обвиняемия бил приет като подигравка и провокация към работата им, тъй като телевизията многократно разработвала темата за т.нар. „джигити“ на пътя, които не се съобразяват с правилата за движение, създават предпоставки за произшествия, държат се нагло.

Обвиняемият има констатирани 25 нарушения на Закона за движение по пътищата. Данните за многобройните предходни административни нарушения, регистрирани още преди да придобие правоспособност, а и редовно след това, по безспорен начин налагат извода, че като водач на МПС  е изключително недисциплиниран, системен нарушител на правилата за движение, изключително рисков водач, многократно създавал опасност за останалите участници в движението, търсещ публика, пред която да демонстрира „майсторство“ на рали-състезател, за каквото няма необходимата  правоспособност и квалификация.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Горна Оряховица.