Апелативната прокуратура във Варна поиска потвърждаване на ефективна петгодишна присъда на девненски лихвар, произнесена от Окръжния съд във Варна

24 Март 2016 г.

По жалба на осъдения на пет години лишаване от свобода Стоян Ст. от Девня вчера състав на Варненския апелативен съд даде ход на въззивното дело срещу подсъдимия, който е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, че от април 2007 до 25 май 2010 година без лиценз е извършвал банкови сделки, като предоставил от заложната си къща на десет лица кредити в общ размер 54 500 лева заедно с договорените лихви и от това получил значителни неправомерни доходи в размер на 142 216 лева.

По жалба на осъдения на пет години лишаване от свобода Стоян Ст. от Девня вчера състав на Варненския апелативен съд даде ход на въззивното дело срещу подсъдимия, който е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, че от април 2007 до 25 май 2010 година без лиценз е извършвал банкови сделки, като предоставил от заложната си къща на десет лица кредити в общ размер 54 500 лева заедно с договорените лихви и от това получил значителни неправомерни доходи в размер на 142 216 лева. Стоян С. бил оправдан от първата съдебна инстанция за сумата от 39 916 лева до 142 216 лева и осъден да изтърпи пет години лишаване от свобода при първоначално общ режим в затворническо общежитие за извършваната престъпна дейност – да предоставя кредити срещу месечни лихви, които подсъдимият мъж определял за всеки конкретен заем.

Кредитополучателите сключвали договор с подсъдимия лихвар, в който уговаряли срока и дължимите лихви за периода, а срещу дължимата сума учредявали договорни ипотеки върху свои имоти, заверявани пред нотариус. Защитата на девненския лихвар поиска от Апелативния съд той да бъде оправдан, тъй като с отпуснатите заеми срещу лихви Стоян Ст. помагал на свои съграждани от кв. „Повеляново“ в Девня, изпаднали във финансови затруднения.  

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна настоя ефективната петгодишна присъда за подсъдимия лихвар да бъде потвърдена, припомни, че в заложната къща е имало табела, че се дават кредити, и заяви, че декларираният алтруизъм от подсъдимия и защитата му се оборват от свидетелските показания и доказателствата по делото за извършваната незаконна банкова дейност.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.