Извършителят на грабежа, придружен с убийството на възрастен мъж от село Завет, остава в ареста, след като Апелативният съд във Варна потвърди определението на Разградския окръжен съд

22 Март 2016 г.

Обвиненият в грабеж, придружен с убийството на 75-годишния Н.Д., Владислав Ф. остава в ареста, след като днес състав на Апелативния съд във Варна потвърди определението на Разградския окръжен съд от 10 март 2016 г.

Обвиненият в грабеж, придружен с убийството на 75-годишния Н.Д., Владислав Ф. остава в ареста, след като днес състав на Апелативния съд във Варна потвърди определението на Разградския окръжен съд от 10 март 2016 г.

Владислав Ф. от разградското село Завет беше привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в Разград за двете тежки умишлени престъпления, извършени преди повече от две години. Избягалият в Германия обвиняем е с постоянна мярка „Задържане под стража“ от 23 октомври 2015 г. Той беше задържан с европейска заповед за арест в Германия и екстрадиран в България, за да отговаря за престъпленията, които е извършил.

Информацията за изчезването на 75-годишния Н. Д. била получена на Коледа през 2014 година. В къщата на възрастния мъж полицията открила следи от борба и кръв. Дни по-късно тялото на изчезналия беше намерено захвърлено в село Завет, а за убийството и извършения преди това грабеж на мобилния телефон и 220 лева на Н.Д. беше уличен Владислав Ф.

В съдебната зала на Апелативния съд във Варна днес обвиняемият отрече да е извършил престъпленията, в които го обвиняват, и поиска по-лека мярка за неотклонение, за да се грижи за трите си деца.  Състав на Апелативния съд във Варна не намери  обстоятелства, които да го мотивират да измени най-тежката мярката за процесуална принуда в по-лека, тъй като престъпленията, в които Владислав Ф. е обвинен, са тежки и се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Вл. Ф. е съпричастен към престъпните деяния, за което се разследва, и са събрани достатъчно гласни свидетелства, експертизи и други материали, които го сочат като автор на престъпленията. Съдът прие, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление, като се позова на бягството му в Германия. Проверка на съда показала, че за децата на обвиняемия  се грижат роднини и те живеят при добри условия и в добра социална среда.

Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърдена мярката за неотклонение на Владислав, не подлежи на обжалване.