По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът задържа телефонен измамник

21 Март 2016 г.

По искане на Районна прокуратура - Велико Търново съдът взе мярка задържане под стража по отношение на 52-годишен мъж, във връзка с извършена измама.

По искане на Районна прокуратура - Велико Търново съдът взе мярка задържане под стража по отношение на 52-годишен мъж, във връзка с извършена измама.

Румен М.  е привлечен като обвиняем за това, че на 17.06.2015 г. в гр. Велико Търново с цел да набави за себе си и за неустановени лица имотна облага след предварителен сговор с неустановени лица възбудил и поддържал заблуждение във възрастна жена  от същия град, че той е лицето Иван, работещо в магазин Технополис, изпратено да получи сумата от 1200 лева, представляваща капаро за закупуване на климатици, и с това й причинили имотна вреда в размер на 1200 лева - престъпление по чл. 210, ал.1, т.2 във вр. чл. 209, ал.1 от НК.

Съдът е приел за основателни доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години. Румен М. е осъждан за измама и срещу него се води и друго досъдебно производство за същото престъпление, а участието на обвиняемият в извършване на т. нар. „телефонни измами“ от месеци е начин за набавяне на средства. Съществува реална опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление, поради което  съдът взе мярка задържане под стража.

 Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.