Районна прокуратура – Павликени предаде на съд двама, извършили измама по схемата „пари за колет“

18 Март 2016 г.

Районна прокуратура-Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъжа, които измамили жена по схемата „пари за колет от чужбина“ – престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, във вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Районна прокуратура-Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъжа, които измамили жена по схемата „пари за колет от чужбина“ – престъпление по чл. 210, ал.1, т.2, във вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Обвинението срещу Димитър Ж. и Пламен П. е за това, че  в периода 31.07-03.08.2015 г. в град Павликени и на път между град Павликени и село Батак, общ. Павликени, до Автоматична газоразпределителна станция, действайки в условията на продължавано престъпление, през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, след предварителен сговор помежду си и с неустановено лице, с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага, възбудили и поддържали  в  жена  заблуждение, че неин приятел й е пратил от чужбина колет със спестяванията си и с това й причинили имотна вреда в размер на 12698 лв.

Двамата обвиняеми са осъждани. На 31.07.2015 г. решили, заедно с неустановено по делото лице, да си набавят парични средства, като извършват измами чрез телефониране на случайно избрани номера и заблуждаване на лицата, че техен близък, който живее в чужбина, е изпратил колет с ценности, за освобождаването на който е необходимо те да заплатят парична сума. Така на 1.08.2015 г. на домашния телефон на пострадала жена се обадил мъж, като се представил за нейн стар приятел, когото тя припознала за „Косито“. След малко тя провела разговор и с Димитър, като същият се представил за куриер на име Иван Иванов. Той обяснил на жената, че „Косито“ е изпратил по него един колет от Германия, съдържащ  златни накити, който той трябва да й предаде срещу  5000 лв. Жената се съгласила да получи колета и отишла на уговорената среща в района на гробищния парк в Павликени. Междувременно Димитър приготвил една кутия, съдържаща вафли, която опаковал като колет и написал името на жената и  „от Германия Коцето“. Жената взела колета и предала сумата от 2000 лв., 500 евро и две златни плочки по 10 грама, след което се прибрала в град Русе, без да отвори колета.

На следващия ден на жената отново се обадил Димитър, който се представил за куриера Иванов. Казал й че е открил още един колет от „Косито“ за нея, за който трябва да плати също 5000 лв. Тя отново се съгласила, отишла на  указаното място в района на с. Батак, взела кутия – колет и оставила парите.

На тритият ден отново потърсили жената, този път от името на брата на куриера Иванов, който й обяснил, че брат му е заминал за Германия, но му е оставил още един колет за нея със сумата от 30 000 евро, който бил забравил да й предаде. За да го получи, трябвало по същата схема да остави 8000 лв. Потърпевшата и този път се съгласила, но понеже нямала толкова пари в брой дала златни накити.

Вечерта телефона на жертвата отново звъннал. Обаждал се отново „Косито“ и поискал от нея да купи ваучери за предплатени разговори и да му продиктува номерата. Жената закупила пет ваучери по 10 лв. и ги продиктувала на лицето с  което разговаряла. След това мъжът отсреща и казал да изгори пластиките с номерата на ваучерите. Едва тогава жертвата разбрала, че е измамена.

По искане на прокуратурата на двамата обвиняеми е взета мярка задържане под стража.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд - Павликени.