По протест на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, съдът осъди на пет години лишаване от свобода бивш кмет на Исперих за опит за убийство и престъпление против реда на управлението

18 Март 2016 г.

По протеста на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, днес състав на Варненския апелативен съд призна за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление бившия кмет на Исперих Бейсим Шукри. 48-годишният мъж ще изтърпява наказание лишаване от свобода от пет години при първоначално общ режим.

По протеста на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан от Апелативна прокуратура във Варна, днес състав на Варненския апелативен съд призна за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление бившия кмет на Исперих Бейсим Шукри. 48-годишният мъж ще изтърпява наказание лишаване от свобода от пет години при първоначално общ режим.

В съдебно заседание днес, 18 март 2016 г., образувано по протеста на Окръжната прокуратура в Разград и въззивна жалба на защитата на подсъдимия Шукри, в открито съдебно следствие, при което бяха разпитани поемни лица, състав на Варненския апелативен съд постанови нова присъда. С нея Бейсим Шукри беше признат за виновен по двете обвинения на Окръжната прокуратура в Разград за опита за умишлено убийство и за деяние против реда на управление – престъпления по член 116, ал. 1, т. 1, пр. 1, във връзка с член 115, във връзка с член 18, ал. 1, и по член 269, ал. 1 от Наказателния кодекс. За опита за умишлено убийство Шукри бе осъден на пет години лишаване от свобода при първоначално общ режим, а за употребата на сила и заплаха с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функциите му – на три години и половина лишаване от свобода. Подсъдимият Бейсим Шукри ще изтърпява най-тежкото наказание, а именно пет години лишаване от свобода.

През миналата година Окръжният съд в Разград произнесе оправдателна присъда за опита за убийство на горския стражар и призна подсъдимия за виновен само за престъпление против реда на управление. Последва протест на Окръжната прокуратура в Разград  пред Варненския апелативен съд, който върна делото за ново разглеждане в Окръжния съд в Разград поради допуснати процесуални нарушения.

При повторното разглеждане на делото срещу Шукри в Разградския окръжен съд той отново е оправдан за опита за убийство и е признат само за виновен по член 270, ал. 1, който е по-леко наказуем от закона. С последвалия нов протест на Окръжната прокуратура, който днес се поддържа от прокурор в Апелативна прокуратура във Варна, се стигна до ефективната присъда, която подлежи на касационен контрол.  

На 23 февруари 2013 г. след 17,30 часа тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство „Воден Ирихисар“  в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят. Шукри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“ Въпреки предупреждението, Шукри произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу  горския стражар П. Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението.

По иззетата маскировъчна шапка в стопанството е открит ДНК- материал, който показал пълно съвпадение с ДНК - профила на подсъдимия. Иззетият уред на нощен прицел, марка Дипол“, също уличил бившия кмет в извършените престъпления, както и откритите гилзи, изстреляни от ловната му карабина, която се води на негово име в служба КОС на МВР. От направената съдебно-техническа експертиза телефонът на Шукри е локализиран по време на престъплението в района на ловното стопанство. Съдебномедицинската експертиза доказва безспорно, че получените травматични увреждания на подсъдимия са при падане от чакалото на дървото.