Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд измамник

17 Март 2016 г.

Районна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу  32-.годишен мъж, извършил поредица от измами, като с различни обещания, поддържал заблуждение в петима човека и им причинил имотна вреда общо в размер на 4406 лв  - престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Районна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу  32-.годишен мъж, извършил поредица от измами, като с различни обещания, поддържал заблуждение в петима човека и им причинил  имотна вреда общо в размер на 4406 лв  - престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Пламен П. за това, че в периода от 01.02.2015 г. до 06.10.2015 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение в петима човека и с това им причинил имотна вреда.

В периода от 01.02.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. Велико Търново възбудил и поддържал заблуждение у жена, че е представител на софийска фирма „Агроком” и че тя може да кандидатства за длъжност „началник склад”, за което трябвало да изкара курс на цена 480 лв, курс за компютърна грамотност за 80 лв, курс за допълнителни степени по агрономство за 160 лв, че са необходими 25 лв за преводи на документи и 17 лв за документи за общежитие, както и че ще направи така, че заемът, който имала да бъде погасен, за което тя му дала 32 лв, равняваща се на две месечни вноски. Общата стойност на причинената имотна вреда е в размер на 794 лв.

За времето от 01-17.04.2015 г. в гр. Велико Търново възбудил и поддържал заблуждение у студент, че може да го назначи като шофьор в „Политранс” ЕООД, което било собственост на баща му, но трябвало да изкара курс за агроном на цена 520 лв  и курс за превозване на опасни товари за 230 лв. както и му обещал, че ще му посредничи за закупуване на апартамент, собственост на Община В. Търново, за което трябвало да плати различни такси и данъчна оценка за 1170 лв, без да има намерение за изпълни обещаното. Причинената имотна вреда е в размер на 1920 лв.

В началото на май 2015 г. в гр. Велико Търново възбудил и поддържал заблуждение у жена, че е управител на фирма „Агроком”, на която бил съсобственик с баща си и че тя може да кандидатства за преводач или офис сътрудник, за което трябвало да изкара курс по агрономство на цена 485 лева и да му предаде  личния си преносим компютър  за инсталиране на специален софтуер, с обещанието да й го върне, без да има такова намерение, Причинената имотна вреда в размер на 1200 лв.

Следващата измама извършил за времето  15.05 - 03.07.2015 г. също в гр. В. Търново, като  възбудил и поддържал заблуждение у мъж , че е служител на транспортна фирма, която се занимава с превоз на агропрепарати и че шефът му е съгласен да купи автомобила му, но трябвало да се платят 120 лева за разликата в ДДС, както и че му е необходим компютър, за да пуснел данните на джипиесите на служебни автомобили, за което мъжът му предал личния си преносим компютър . Причинената имотна вреда в размер на 480 лв.

На 06.10.2015 г. в гр. В. Търново възбудил заблуждение у жена, че е племенник на д-р К. Д. и му е необходима сумата от 12 лева, която не му достигала за да получи пратка от „Спиди” и които обещал да върне, без да има такова намерение и с това й причинил  имотна вреда в размер на 12 лева.

След извършване на поредица измами Пламен беше обявен за общодържавно издирване. След като е установен от полицията по искане на прокуратурата му е с взета мярка задържан под стража по друго досъдебно производство наблюдавано от ВТРП също за извършени престъпления по чл.209 от НК.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Велико Търново.